Exclusiv Cum fac copiii rost de droguri cu ajutorul aplicațiilor. „Aveau preferinţe între dealeri şi între tipurile de droguri”

Ioana Ciurlea Data actualizării: Data publicării:
adolescent fumeaza marijuana
Tot mai mulți tineri iau droguri, Foto: Profimedia

Telefonul inteligent a schimbat piaţa drogurilor din România. Copiii au acces la aplicaţii prin intermediul cărora îşi fac rost de stupefiante. E un fenomen nou, care îi îngrijorează până şi pe poliţişti. Într-un interviu exclusiv pentru Digi24, un ofițer antidrog spune că elevii care îşi cumpărau droguri prin aplicaţia Telegram nu erau la prima experienţă - aveau atât dealeri, cât și droguri favorite. 50.000 de mesaje, despre droguri, erau schimbate zilnic între dealeri şi clienţi, mulţi dintre ei copii, pe unul dintre chat-urile aplicaţiei care avea peste 11.000 de membri.

- Ce ne-a uimit cel mai mult era numărul mare de utilizatori şi de persoane interesate să îşi facă rost de o doză sau să experminteze cu diverse tipuri de droguri. Erau copii care nu erau la prima interferenţă cu consumul de droguri, erau experimentaţi în tipul de drog pe care să îl caute, locul, dealerul. Ajunseseră să aibă preferinţe între dealeri şi între tipurile de droguri pe care să le consume. Erau mai multe grupuri de chat, unde puteau să solicite droguri şi le venea şi un răspuns de la o persoană pe care nu o cunoşteau.

- Şi se discuta doar despre droguri?

- Majoritatea discuţiilor erau doar despre droguri. Un singur grup, cel mai mare, pe care am reuşit să îl monitorizăm, avea 11.000 de utilizatori şi peste 50.000 de mesaje pe zi. Smartphone-ul a schimbat totul! De la a citi simple articole referitoare la toate tipurile de droguri pe care le pot experimenta, până la a avea acces la diverse aplicaţii, chat-uri şi contacte, de la care îşi pot face rost inclusiv de o doză de droguri.

- În rândul elevilor a ajuns un drog care conţine anestezic de cal.

- Ketamina. Situaţia e foarte gravă pentru că este un tip de substanţă foarte puternică şi fiind făcută pentru administrare într-un anumit fel, un medic ştie modul de administrare astfel încât să nu rănească un animal, dar în momentul în care ajungi să consumi o astfel de doză şi nu ştii ce cantităţi consumi şi riscul de o avea în posesie e mare.

Nu e o substanţă toxică, să îţi afecteze pielea, să te ardă, sau să îţi dea senzaţia că eşti în pericol, şi atunci dozajul de care vorbeam e foarte sensibil. Fiind substanţe foarte potente, se poate greşi administrarea unei doze şi poate fi letală pentru anumite categorii de persoane.

Un copil ajunge să consume orice din dorinţa de a face parte dintr-o gaşcă, sau dintr-un grup, sau să experimenteze ceva nou. La fel de bine poate să debuteze odată cu consumul de alcool şi ţigări şi să se ajungă la consum de droguri. La debutul în consum, la prima doză, un copil poate suferi leziuni foarte grave la nivelul creierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri