Cum pot fi atrași cercetătorii în România. Ministerul Dezvoltării anunță granturi și programe cu finanțări uriașe

Data actualizării: Data publicării:
sebastian burduja la digi24
Sebastian Burduja, ministrul digitalizării Foto: captură video Digi24

România dă cei mai puțini bani pentru cercetare dintre toate țările Uniunii Europene, context în care Ministerul Cercetării anunță programe "substanţiale" cu fonduri europene și granturi prin care să fie atrași în țară cel puțin 120 de cercetători. Ministrul de resort amintește că  prin PNRR un apel de peste 160 de milioane de euro pentru a atrage cercetători în România.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, marţi, că în domeniul pe care îl coordonează sunt prevăzute programe "substanţiale" cu fonduri europene şi există sprijin la nivel guvernamental pentru creşterea fondurilor alocate de la buget, în condiţiile în care România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca procent din PIB alocat Cercetării (0,17%).

El a amintit că a fost lansat prin PNRR un apel de peste 160 de milioane de euro pentru a atrage cercetători în România.

"Prin PNRR (...) am lansat un apel de peste 160 de milioane de euro care se adresează către cel puţin 120 de cercetători din străinătate, ei pot fi români sau străini, sper ca mulţi dintre ei să fie români, pentru că mai uşor îi atragem înapoi acasă, prin care vor primi granturi de cercetare de aproximativ 1,4 milioane de euro pe perioada de 3 ani.

Nu sunt bani puţini şi criteriile de evaluare, de selecţie sunt destul de riguroase", a explicat Burduja, la conferinţa "Formarea competenţelor: Educaţia pentru industriile cu valoare adăugată mare", desfăşurată la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Potrivit ministrului, planul naţional adoptat de Guvern săptămâna trecută include şi alte programe care să le asigure cercetătorilor o predictibilitate pe termen lung.

"Avem prevăzute programe substanţiale. Este realmente un plan generos de 60 de miliarde de lei. Dincolo de asta, sunt şi cercetători români pe care, orice am face, nu o să-i putem atrage şi trebuie să fim împăcaţi cu lucrul acesta şi să profităm de ei acolo unde sunt. (...) Cred că sunt foarte mulţi români în cercetare de top la nivel mondial care ar veni în ţară şi iată că acum au şi acest instrument financiar", a punctat Sebastian Burduja.

El a adăugat că prin Programul Operaţional Competitivitate sunt prevăzuţi peste 110 milioane de euro pentru un hub în domeniul microelectronicii, nanotehnologiilor.

"Prin Programul Operaţional Competitivitate 2021 - 2027 POCIDIF se alocă bani pentru un proiect predefinit, cred că sunt peste 110 milioane de euro, un hub în domeniul microelectronicii, nanotehnologiilor, care implică mai multe institute şi prin care România încearcă să aibă o nişă în această piaţă. Nu sunt printre adepţii teoriei că trebuie să producem microcipuri la noi în ţară, să facem ceea ce fac China sau Taiwan, pentru că implică investiţii de foarte multe miliarde, dar cred că ne putem găsi o nişă în acest lanţ, mai degrabă în zona de cercetare, proiectare, design, o zonă cu valoare adăugată mare şi unde inginerii noştri şi-au dovedit competenţa", a spus Burduja, citat de Agerpres.

Ministerul lucrează la guvernanţa corporativă a institutelor şi la o nouă lege a cercetării, a completat el.

"Suntem ultimii din Uniunea Europeană ca procent din PIB alocat cercetării, 0,17, şi nu vreau să fac promisiuni care nu depind doar de mine, dar avem sprijinul unei creşteri substanţiale a acestui procent. Vom vedea în curând, pentru că Guvernul se pregăteşte să adopte un buget pentru anul viitor încă de anul acesta, ceea ce ar fi un lucru oricum pozitiv şi destul de neobişnuit în peisajul post-decembrist", a transmis ministrul Burduja.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...