20 de cutremure s-au produs în luna septembrie în România. Trei au fost „atipice”

Data actualizării: Data publicării:
seismograf
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE. În luna septembrie, în România s-au produs 20 de cutremure. Iar pe 28 octombrie s-a produs unul dintre cele mai puternice cutremure din România, în ultimii ani. Seismul a avut o magnitudine de 5,7, s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 200 de km și s-a simțit inclusiv la București. 

cutremur seism seismograf shutterstock
Foto: Shutterstock

Cutremur în România de magnitudine 5,7, pe 28 octombrie

ACTUALIZAREUn nou cutremur, cu magnitudinea 3, s-a produs pe 30 septembrie în judeţul Vrancea, fiind al doilea seism înregistrat în interval de şase ore, în acea zi. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul cu magnitudinea 3 s-a înregistrat la ora 04:22, la o adâncime de 104 km.

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs, sâmbătă seară, în judeţul Buzău. Cutremurul a avut loc la ora 22:02. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut magnitudinea 3,4 şi s-a produs la o adâncime de 128 de kilometri.

Iniţial, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat că seismul a avut magnitudinea 3,2 şi s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri. 

În luna septembrie s-au produs în România 11 cutremure cu magnitudinea de cel puțin 3, având epicentrele în județele Buzău și Vrancea. Cel mai puternic s-a înregistrat în 19 septembrie, în judeţul Vrancea, având magnitudinea 3,9.

În total, 20 cutremure au avut loc în septembrie în România. E de remarcat o serie de trei seisme înregistrate în trei zile consecutive - 6, 7, 8 septembrie -, două dintre ele cu magnitudine peste 3, care s-au produs la o adâncime relativ mică pentru zona seismică Vrancea: până în 30 de kilometri. Cele mai multe cutremure în Vrancea au loc la adâncimi de peste 100 de km.

Citiți și: Cutremur atipic, produs în Vrancea. Când au fost cele mai puternice seisme în România

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 25 aprilie. Cutremurul a avut magnitudinea 4,6 şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: Covasna (12 kilometri), Întorsura Buzăului (25 de kilometri), Târgu Secuiesc (27 de kilometri), Nehoiu (35 de kilometri) şi Sfîntu Gheorghe (52 de kilometri). 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri