Deca, după anunțul privind suspendarea grevei: O victorie a tuturor celor care au susținut educația. Profesorii se întorc în școli

Data actualizării: Data publicării:
Ligia Deca, Ministrul Educatiei, sustine un briefing de presa la finalul sedintei de guvern, la Palatul Victoria din Bucuresti, 28 octombrie 2022.
Ligia Deca, Ministrul Educatiei. Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat luni, după ce profesorii au anunțat că suspendă greva generală după mai bine de trei săptămâni, că „asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”. Odată cu suspendarea protestelor, toate cadrele didactice și toți elevii se întorc la clase, a adăugat Deca.

„Am marea plăcere să fiu în fața dvs. pentru că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația. O dovadă că importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce mai mult.

Guvernul a adoptat ordonanțele care oferă încredere că rolul lor va fi recunoscut prin legea salarizării unitare cât și reformele.

Avem toate elementele de care avem nevoie: susținerea societății, finanțare fără precedent, care pe lângă investițiile în infrastructură pune respectul pentru oamenii școlii în centrul nevoii de a creiona educația.

Prima OUG se referă la creșterile salariale care pe medie sunt de peste 25%. E de remarcat că prin mecanismul OUG vor fi creșteri mai mari pentru debutanți.

A doua chestiune se referă la garanțiile conform cărora legea salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului plecând de la salariul mediu brut pe economie”, a anunțat ministrul Educației, luni, la finalul ședinței în care Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ.

Tot astăzi a fost adoptată OUG privind acordarea de prime dar și pentru acordarea primelor pentru personalul nedidactic, a mai anunțat Deca.

„Prima didactică – 1500 net, din care o parte sumă forfetară. 70% în acest moment putând fi folosiți pentru pregătire profesională, echipament, alte cheltuieli care spijină calitatea în învățământ. O singură tranșă, prima distanțiere în octombrie, sumele vor fi cheltuite în 2023-2024. Suma va fi alocată până în 2027

Prima pentru personalul nedidactic – acordată în fiecare an în octombrie până în 2027.

Sumele pot fi folosite în cazul personalului nedidactic tot pentru cursuri sau pentru alte cheltuieli dedicate activității profesionale”, a afirmat Deca.

Potrivit acesteia, bugetul a fost stabilit la 2,1 miliarde de lei.

„Așa cum am subliniat și ieri, Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de stabilitate și pentru a nu amâna examenele naționale.

Odată cu anunțarea suspendării protestului cadrele se întorc în școli urmând să urmeze toate etapele firești, încheierea situației școlare, înscrierea, probele examenului de Bacalaureat”, a încheiat ministrul Educației.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...