Viticultorii vor să se înveţe în şcoală cum să bei moderat vin

Data actualizării: Data publicării:
Wine Spectator Wine Seminar "Blending The Rules" Featuring JUSTIN & Landmark Vineyards - 2015 Food Network & Cooking Channel South Beach Wine & Food Festival
©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Viticultorii din România vor introducerea predării în şcoli a unor module de curs în cadrul cărora să li se explice elevilor ce înseamnă consumul de vin cu moderaţie şi beneficiile acestuia, cursuri care s-ar preda deja în multe ţări europene, potrivit News.ro.

Wine Spectator Wine Seminar "Blending The Rules" Featuring JUSTIN & Landmark Vineyards - 2015 Food Network & Cooking Channel South Beach Wine & Food Festival
©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Directorul general al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicolă, Emil Dumitru, a declarat, luni, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că viticultorii români îşi doresc introducerea în programa de predare în şcoli a unor module de curs prin care elevilor să li se explice ce înseamnă vinul şi cum poate fi consumat cu moderaţie.

"Spre deosebire de alte băuturi alcoolice, vinul este un produs care are o anumit particularitată. Noi am avut discuţii cu Ministerul Educaţiei de a încerca să explicăm consumatorului, şi în special consumatorului din categoria de vârstă 18 - 25 de ani, ce înseamnă consumul moderat de vinuri. Dacă nu vom realiza lucrul acesta vă spun că această categorie va fi o pierdem în consum şi merge spre consumul de băuturi distilate. Copiii noştri, în loc să consume vinul cu moderaţie şi să le explicăm care sunt beneficiile unui consum moderat de vin, se duc într-o zonă de băuturi alcoolice distilate”, a spus Dumitru.

El a adăugat că statul român şi Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să facă anumite analize şi calcule despre ce ar însemna costurile consumului excesiv de alcool şi cu cât s-ar reduce în cazul în care consumul cu moderaţie ar fi promovat în şcoală.

"Vinul, fiind un produs alimentar, în Franţa lucrul acesta se face la orele de dirigenţie. Sunt module de curs dedicate pentru elevi ca să înţeleagă ce înseamnă consumul moderat de vin şi beneficiile acestuia”, a mai spus directorul general al ONIV.

El şi-a exprimat nemulţumirea că propunerea viticultorilor români nu a avut ecou la Ministerul Educaţiei, precizând că parteneriatul dintre privat şi public este doar la modul declarativ.

Directorul general al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, Emil Dumitru, a participat, luni, la deschiderea Concursului Naţional de Vinuri "Strugurele de Aur”, eveniment care se desfăşoară în această săptămână la Alba Iulia. În concurs, sunt înscrişi peste 39 de producători mari de vinuri din întreaga ţară şi străinătate cu aproape 200 de probe de vinuri albe, roşii, roze, de vinotecă şi spumante, împărţite în funcţie de conţinutul de zahăr în: seci, demiseci, demidulci şi dulci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita