Criza manualelor, problemă fără sfârşit. Opt cărţi la 30 de elevi

Data actualizării: Data publicării:
manuale

Şcoala românescă excelează în paradoxuri. Părinţii care nu îşi trimit copiii la cursuri sunt amendaţi cu o mie de lei, dar statul nu păţeşte nimic dacă nu le dă manuale gratuite cum spune legea. Criza este atât de mare încât şi în Capitală sunt cazuri în care o clasă cu 30 de elevi primeşte...opt cărţi. Şi acelea rupte sau incomplete după ce au trecut prin mâinile atâtor generaţii.

În Bucureşti, la Şcoala Nr. 80 de pildă, doar un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a au primit manualele promise de lege. Cărţile au fost oferite cu prioritate celor mai silitori.

Ce spun elevii:

Am cumpărat toate, în afară de engleză, geografie şi istorie şi muzică, pe care nu prea o folosim.

Avem note bune, facem meditaţii şi am primit un manual.

Au prioritate cei cu mediile mai mari la început”.

La Şcoala 88, elevii de clasa a şasea aşteptau câte 11 cărţi. Nu le-au văzut decât pe cele de română, biologie şi educaţie tehnologică.

Elevi de la şcoala nr. 88:

„Am primit trei sau patru manuale de persoane.

Restul le cumpărăm.

În fiecare clasă sunt 30-31, foarte mulţi elevi şi nu ajung manualele”.

În aceste condiţii, unii pur şi simplu învaţă doar după notiţe. Alţii au părinţi care fac efortul de a le cumpăra cărţile. Cheltuiesc pentru asta chiar şi 300 de lei. Dacă mai cumpără şi culegeri şi caiete speciale, suma se dublează.

Părinţi de la şcoala nr. 88:

De la şcoală anul acesta am primit 3 manuale, restul a trebuit să le cumpărăm, în situaţia în care numai cartea şi caietul de engleză au fost 63 de lei, de franceză cartea şi caietul au fost 43 de lei, iar o carte de limba română 25 de lei”.

Am primit 3 manuale, urmeaza pe celelalte să le cumpărăm din sursele noastre proprii. Copilul meu, la matematică, îşi scrie în clasă exerciţiile pentru că nu are manual de matematică”.

Marian Banu, purtător de cuvânt la ISMB: „Probleme apar la gimnaziu pentru că aici sunt unele manuale care se transmit din an în an şi procentul de retipărire a manualelor este între 7 şi 15%, în şcoală există un responsabil cu manuale care are obligaţia să le strângă, să le inventarieze să le sorteze şi apoi să facă comanda necesarului de manuale. Lucrurile se fac de multe ori superficial”.

Teoretic, manualele se înlocuiesc o dată la trei ani şi trebuie să ajungă gratuit la fiecare elev. Practic însă, multe dintre ele sunt folosite între cinci şi zece ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri