Dosar penal la un liceu din Caransebeș, după ce subiectele la Română de la Bac 2023 au apărut pe internet

Data actualizării: Data publicării:
profesoara cu o foaie in mana in fata clasei
FOTO: Getty Images

A fost deschis un dosar penal la Caransebeș, după ce subiectele la proba de Limba romană a Bacalaureatului 2023 au apărut în mediul online, chiar în timpul examenului. Ministrul Educației a dezvăluit și cum au ajuns subiectele în spațiul public. Au fost fotografiate de elevi cu camere microscopice ascunse în nasturii hainelor. Ministerul face propria anchetă.

Scandalul de la Bac 2023 a fost declanșat după ce Inspectoratul Școlar Caraș Severin a decis schimbarea comisiei de la centrul de examinare al Liceului Teoretic Decebal din Caransebeș, după ce luni, în timpul probei de Limba și literatura română, au apărut pe internet subiectele de la examen.

Reprezentanții Ministerului Educației au făcut verificări și au identificat imediat centrul de examinare de la care au fost „scurse” subiectele.

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că fotografiile cu subiectele au fost făcute de elevi, în timpul probei de Română, cu ajutorul unor camere de filmat foarte mici, pe care elevii le ascundeau inclusiv în nasturi.

„„În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, din păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale. Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba, tot așa, despre căşti microscopice, care sunt la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a explicat Ligia Deca.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri