În București, sesiunea din toamnă a bacalaureatului se va susține doar în liceele cu rezultate bune

Data publicării:
Bacalaureat-Mediafax Foto-Nicu Mircea-4

„Conform etapei actuale se stabilesc centrele de evaluare și centrele de examen pentru sesiunea a doua a bacalaureatului. Ieri am făcut această listă şi am introdus ca o noutate: toate colegiile naţionale ca centre de examen, mutând elevii din majoritatea centrelor tehnologice, pentru a elimina orice suspiciune”, a declarat Constantin Trăistaru, inspectorul şcolar general Municipiului Bucureşti, în direct la Digi24.

El a susținut că această măsură va fi mențiuntă „în mod cert” și pentru sesiunile următore.

„Aceste centre naţionale au cele mai bune rezultate, au o foarte bună imagine, au dotare materială foarte bună. Toată lumea e interesată să-și menţină brandul. Respectul care apare când păşeşti acolo e altul”, a explicat inspectorul general.

Constantin Trăistaru a mai spus că aceste unități au camere de supraveghere mai bune, dar și că se vor căuta profesori supraveghetori „cu mai multă atenție” din liceele în care vor fi centreele de examinare.

„Vom căuta să aducem cât mai mulţi profesori ai acestor licee la supraveghere”, a explicat el.

Inspectorul general a afirmat că prima sesiune a bacalaureatului nu se poate organiza în acest mod, deoarece numărul candidaților este prea mare.

În total, în Capitală vor fi 34 de centre de examen şi 10 centre zonale de evaluare. Va fi nevoie şi de peste 800 de cadre didactice, pentru comisiile de examen şi supraveghere.  

Anton Hadăr: Este o măsură care poate aduce puțin mai multă rigurozitate

„E o măsură care nu poate fi aplicată în sesiunea I, așa cum a recunoscut și domnul Trăistaru. Este o măsură care poate aduce puțin mai multă rigurozitate și corectitudine în sesiunea a doua, unde, de regulă, se mai furișau și absolvenți cu diplomă de bacalaureat mai puțin corect obținută. Se mai putea, la grămadă, furișa câte unul”, a declarat Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Alma Mater, la Digi24.

În privința selectării profesorilor supraveghetori, el consideră că este un lucru imposibil de realizat.

„La 19 elevi pe zi supraveghere, nici plata tramvaiului, a metroului nu ți se asigură, credeți că se vor buluci colegii noștri la supraveghere? Poate siluiți, luați cu forța”, a susținut Anton Hadăr.

Cel mai probabil, această măsură vine în urma scandalului de la examenul de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care a izbucnit pe 1 iulie, în ziua în care se desfăşura probă scrisă la limba şi literatura română.

Atunci, procurorii şi poliţiştii au făcut mai multe percheziţii în şcoală, după ce au fost informaţi că profesorii supraveghetori ar fi cerut bani în schimbul subiectelor de la examen.

În timpul percheziţiilor, s-au găsit bani în săli, inclusiv asupra unor cadre didactice. Imediat, comisia de examinare a fost schimbată, iar conducerea liceului a fost demisă. Şapte elevi au fost eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi cu fiţuici.

Directoarea liceului, Costica Vărzaru, arestată preventiv, a admis ca a aranjat la inspectorat să fie delegaţi anumiţi profesori în comisia de supraveghere. Anchetatorii au găsit asupra profesorilor 10.000 de lei, 16 fotocopii cu rezolvarea subiectelor la proba de limba română şi lista candidaţilor care au plătit pentru ele.

Între timp, audierile continuă la Poliția Capitalei, unde ieri au fost audiați mai mulți elevi și profesori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri