Universitățile străine caută studenți români la un târg din Capitală

Data publicării:
studenti-3

Chiar dacă are numai 16 ani, Victor ştie deja ce vrea să facă în viitor.

„Am venit aici tocmai ca să mă interesez cam ce domenii ar fi pentru mine. Dacă mă duc să studiez în altă ţară, spre exemplu, în Anglia, eu consider că aş avea mai multe oportunităţi”, spune acesta.

Marea Britanie rămâne şi în acest an în topul preferinţelor elevilor. La aproape 30 de minute de Manchester, Universitatea Salford este în top trei în clasamentul universităţilor din Anglia. Încă de dimineaţă, viitorii studenţi au stat la coadă să aplice la una dintre specializările acestei instituţii. Este şi meritul reprezentanţilor universităţii care ştiu cum să îi atragă pe tinerii români.

„Avem o localizarea foarte bună din punctul de vedere al mediului de bussines şi industrial. Avem conexiuni cu o mulţi angajatori, astfel încât studenţii au oportunitatea să câştige experienţă în timpul anilor de studiu. Guvernul oferă posibilitatea de a rămâne în Marea Britanie, fără restricţii de viză”, a precizat Fleming Andrew, lector la Universitatea Salford.

Deşi taxele universităţilor din Marea Britanie ajung până la 9.000 de lire pe an, atunci când vine vorba de educaţia copiilor, părinţii par dispuşi să plătească oricât.

„Înseamnă un efort foarte mare, însă suntem dispuşi să facem absolut orice pentru el. Educaţia de afară cred că este mai de calitate decât la noi”, spune un părinte.

La mare căutare au fost şi universităţile din Spania. Raisa Chiriţă are 17 ani şi vrea să urmeze o facultate de jurnalism. Crede că are însă mai multe şanse dacă pe diplomă va scrie altceva în afară de România.

„Au şi program biligv, spaniolă-engleză, care, sincer, mi se pare foarte tare, pentru că aici la noi, ai în general engleză la studii în altă limbă”, afirmă eleva.

Şi Franţa atrage an de an un număr tot mai mare de tineri români. Lavinia Stănescu este absolventa Universităţii Americane din Paris. Acum locuieşte în Franţa şi lucrează în domeniul bancar.

„Sunt foarte mulţi studenţi din România şi sunt unii dintre cei mai buni. Sunt muncitori şi foarte silitori. Sunt însă şi alte legături între Paris şi România, chiar şi limba. Mulţi studenţi învaţă limba engleză, dar sunt mulţi care ştiu şi limba franceză”, spune Randy Vener, reprezentant al The American Universty 50 of Paris.

Cu toate că târgul a avut un început promiţător, organizatorii se aşteaptă ca numărul vizitatorilor lor să se tripleze duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri