VIDEO A doua zi de proteste față de tăierile de burse: Elevii ies în stradă alături de studenți, nemulțumiți de noile măsuri

Data actualizării: Data publicării:
elevi
Elevii au ieșit în stradă alături de studenți, nemulțumiți de noile măsuri. Foto: Captură video

Studenții protestează din nou, nemulțumiți că guvernanții vor să le scadă bursele. De această dată, în fața Ministerului Educației, se alătură și elevii. Noul Executiv propune o tăiere de 1,5 miliarde de lei din fondurile de burse. Este a doua zi de proteste.

ACTUALIZARE 11.40 Protestele vor continua, anunță Sergiu Covaci, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), iar duminică studenții vor organiza un protest de mare amploare în București.

„În continuare așteptăm să ia Ministerul Educației o poziție mai vehementă în raport cu toată situația asta, în raport cu Guvernul, în raport cu cine sunt cei care inițiază aceste documente, pentru că simțim și asta am transmis, că simțim o stare de relaxare vizavi de acest subiect și tocmai asta am vrut să arătăm în aceste zile și vom continua oricum protestele. Chiar de acum putem să-l anunțăm și pe cel de duminică. Vom face duminică seară un protest în București. Vom porni din Piața Universități și vom merge spre Piața Victoriei, unde invităm cu toții toți studenții, toți elevii, părinții, toți angajații universităților, toți din preuniversitar, pentru că este un subiect care cred că interesează pe toată lumea.

Am primit promisiunea că toate aceste lucruri vor fi transmise. Inclusiv faptul că de fapt nu este de joacă cu acest subiect, nu este de joacă cu subiectul de burse, că Guvernul va fi informat cu privire la acest aspect, că de fapt sunt mult mai mulți studenți și elevi care de fapt sunt într-o situație financiară precară și au nevoie de aceste burse și nici într-un caz nu există varianta de a tăia acest fond. Să sperăm că se va și întâmpla asta. Așteptăm să vedem declarații mult mai ferme, să nu existe o mediere a conflictului în sens public, pentru că nu este cazul. Cred că realitatea o știm cu toții și am transmis-o din nou și am vrea s-o avem transmisă și de către re-reprezentantul Ministerul Educației în ședințele de guvern ca să se știe foarte clar situația,” a declarat Sergiu Covaci.

ACTUALIZARE 10.40  Jurnaliștii Digi24 au stat de vorbă cu elevii care acuză că, odată cu scăderea burselor, va scădea și motivația lor de a obține rezultate cât mai bune la învățătură.

Elevă: Noi nu ne dorim așa ceva, ni se pare incorect, ni se pare nedrept. Sunt în clasa a 9-a, trec în clasa a 10-a, am beneficiat în fiecare an de bursă. De asemenea, colegii mei au beneficiat de burse de merit, de burse olimpice și ni se pare nedrept ceea ce se întâmplă, pentru că educația nu va mai fi susținută și nu vom mai avea nicio motivație se mai învățăm.

Elev: Este, înainte de toate, obligația noastră și a spiritului civic pe care îl avem să venim aici și să demonstrăm încă o dată faptul că avem dreptul la burse, avem dreptul să fim motivați și avem dreptul să continuăm pe o cale normală cu educația din România. Chiar de bursele olimpicilor am avut parte ani la rând, întrucât am participat la diverse olimpiade, și faza națională și faza județeană, cu premii, și cu atât mai mult mi se pare nedreptate. Însă nu am venit aici doar pentru bursele de olimpiade, ci și pentru bursele simple, ale copiilor care muncesc tot anul să aibă medii cât mai bune, să învețe la cât mai multe materii, și chiar acum, iată, nu mai sunt deloc motivați și se trezesc ca în aer.

Elevă: Mă motivează (n.r. bursa) pentru că la sfârșit am fost recompensată și apreciată pentru munca mea, mai ales și de la liceu mai primim ceva suplimentar, adică mereu ne-au motivat să învățăm mai mult și să ne descurcăm mai bine.

ACTUALIZARE 10.20 Avem de-a face cu o situație de criză în care toate domeniile trebuie să scadă cheltuielile, a transmis subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Radu Antohi, întrebat cum comentează tăierile din fondurile de burse.

„Felul în care s-a decis că va fi afectat sistemul de burse din învățământul preuniversitar și din învățământul universitar are de-a face cu o situație de criză. O situație de criză în care toate domeniile vor trebui să își restrângă puțin cheltuielile. Nu suntem singurii care vom face restrângeri de cheltuieli la educație și cercetare. Nu este o chestiune pe care ne-o dorim. Este o chestiune necesară. Vom sta de vorbă cu elevii și cu studenții și vom vom încerca să găsim soluții care să fie acceptabile și pentru ei,” a declarat Radu Antohi.

Tăierile şi propunerile au fost făcute pe baza unor rapoarte. (...) Vom sta de vorbă şi vedem exact ce se poate. Toate măsurile sunt încă discutate în Guvern. Vom încerca să vedem dacă se pot modifica aceste măsuri, cât de mult se pot modifica", a explicat subsecretarul de stat.

El a spus că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu va mai primi bani în plus la rectificarea bugetară.

"Prin rectificare ministerul nu va renunţa la bani, doar că nu va mai primi bani în plus faţă de ce a primit deja până acum. Bugetul care a fost către educaţie nu va fi rectificat - nici în minus, nici în plus. Nu va mai primi sume suplimentare faţă de ce ne-a fost dat", a susţinut Radu Antohi.

Știre inițială: Elevii au început să se strângă în fața Ministerului Educației încă de la primele ore ale dimineții, nemulțumiți de faptul că guvernanții vor să taie bursele.

Este a doua zi de proteste față de tăierea burselor. Joi, studenții au ieșit în stradă în mai multe centre universitare din țară. În București, peste 100 de studenţi s-au adunat în Piaţa Guvernului, în ciuda caniculei de afară, strigând „Fără burse, fără carte/ România merge-n spate!”; „Aveţi grijă fiţi atenţi/ se taie de la studenţi” sau „Refuzaţi să daţi subvenţii/ iar înfometaţi studenţii”.

„Varianta propusă de Guvern de a aloca 10% din salariul minim net pentru fiecare student bugetat pentru constituirea fondului de burse, însemnând suma de aproximativ 220 lei, spre deosebire de suma actuală, de 370 lei, calculată raportându-se la procentul de 10% din salariul minim brut în vigoare în luna noiembrie 2024, conduce la scăderea fondului alocat burselor cu aproximativ 40% şi, implicit la scăderea numărului de beneficiari”, a transmis Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că actualul sistem de burse școlare este nesustenabil din punct de vedere financiar. În consecință, începând cu anul școlar 2025 - 2026, din cele șase categorii de burse existente, vor fi păstrate doar două tipuri: bursele de merit și cele sociale. Totodată, bursele pentru elevii olimpici și cele acordate în învățământul tehnologic vor fi eliminate.

Potrivit declarațiilor ministrului: „Cheltuielile anuale cu aceste burse școlare sunt acum spre 7 miliarde de RON, adică aproape un sfert din deficitul pentru care întoarcem țara pe dos și peste tot bugetul cercetării-dezvoltării-inovării din țară.”

Și președintele Nicușor Dan a comentat decizia de a tăia unele burse şi de a reduce nivelul altora și spune că aceasta aparţine Ministerului Educației şi guvernului. El a precizat că i s-a explicat că sistemul de burse din învăţământul preuniversitar românesc este unic în Europa.

„Fără să fiu specialist în domeniul ăsta, mi s-a spus, pe de o parte, că sistemul de burse pe care îl avem noi în preuniversitar nu există nicăieri în Europa şi că e anormal să numeşti de merit ceea ce iau 30% dintre elevii din sistem. În plus, criteriul de evaluare este absolut neobiectiv, în condiţiile în care bursa asta depinde de profesorii pe care îi ai în şcoală şi este neuniform la nivel naţional”, a afirmat Nicuşor Dan, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute în noaptea de joi spre vineri, după reuniunea Consiliului European.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu şi-a văzut iubitul murind! Scene de nedescris. De ce a murit Felix Baumgartner, de fapt?
Digi FM
Ultimele imagini cu Felix Baumgartner în viață. Ce a scris partenerul Mihaelei Rădulescu pe Instagram cu doar...
Pro FM
(VIDEO)Reacția halucinantă a unui cuplu când ajunge pe ecran la concert la Coldplay. Chris Martin: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
CSM crede că pensiile speciale sunt prea mici: „Un judecător debutant ia salariu 3.500€. Puțin”
cfr cluj profimedia-1022858435
CFR Cluj s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League. Oaspeţii au ratat de două ori de la...
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra