VIDEO. Materialul didactic din școlile profesionale, vechi de zeci de ani. Tineri mecanici învață meserie pe un motor de Dacia 1100

Data publicării:
motor de dacia 1100
România pregătește specialiști în meseriile viitorului cu material didactic din vremea bunicilor.

România pregătește specialiști în meseriile viitorului cu material didactic din vremea bunicilor. De exemplu, un motor nefuncțional de Dacie 1100, fabricat în tinerețea trupei ABBA, este obiect de studiu pentru viitorii mecanici auto din Giurgiu. Nici alte specializări n-au prea fost onorate de investițiile statului în ultimii 30 de ani.

Reporter: Freza asta? Asta-i freză, nu?
Maistru: Freză. Învață elevii să demonteze, să monteze...
Reporter: Funcționează freza asta?
Maistru: Nu funcționează, nu! Ar fi funcțional strungul ăla.
Reporter: Strungul ăsta de când nu i-ați mai dat drumul?
Maistru: Nu este legat. Și nu avem lecții de strungărie.
Reporter: Câți ani are strungul ăsta?
Maistru: Strungul ăsta are tot vreo 40 de ani.

Ilie Zvâncu, maistru Colegiul Tehnic „Ioan Bălănescu”, Giurgiu: Este un motor de Dacie 1100.
Reporter: Motor de Dacie 1100?
Ilie Zvâncu: Da!
Reporter: Și ce faceți cu el aici?
Ilie Zvâncu: Îl demontăm, îl montăm și... Că motoarele, ca mecanisme, sunt aceleași.
Reporter: Deci, acesta, meștere, este material didactic?
Ilie Zvâncu: L-am folosit până acum ca material didactic. Dar și acolo, la mecanici auto, la fel folosim. Acum am adus o girafă ca să demontăm un motor de Supernova.
Reporter: O Dacie mai de anul 2000, așa.
Ilie Zvâncu: Da. Că nu ne permitem să demontăm o Dacie nouă.
Reporter: Nu?
Ilie Zvâncu: Păi... nu! Că... nu se poate.

La un banc cu roți dințate, băieții de la Auto, viitori electricieni și mecanici, învață cum fucționează mecanismul unei cutii de viteze. Lângă ei sunt trei mașini vechi. O Dacie Supernova din 2002 e mândria atelierului. Lângă ea... e un Matiz primit cadou de la partenerul industrial al școlii. Au improvizat în el un simulator auto care-i inițiază pe băieți în tainele șofatului.

Dan, elev: Până la urmă, trebuie să învățăm, ca mecanici, să ne descurcăm și pe ce este mai greu, ca să ne fie ușor și pe ce este mai nou.
Cristian, elev: Vreau să-mi deschid un service! Să am mai multe mașini. Să le și vând, să le și țin ca reparație, ca să am modele.

Și meseria de sudor se poate învăța la Colegiul Tehnic „Ioan Bălănescu”. Dar... tot cu scule vechi. Ca acest aparat cu clește improvizat și cabluri cârpite.

Reporter: Masa asta... sudată.
Ilie Zvâncu: Da, da... Artizanal.
Reporter: Și cleștele e...
Ilie Zvâncu: Tot artizanal!
Reporter: Cleștele?
Ilie Zvâncu: Făcut!
Reporter: Nu e standard?
Ilie Zvâncu: Nu e standard, nu.
Reporter: Păi de ce nu e standard?
Ilie Zvâncu: N-am avut standard...
Reporter: Cine a făcut? Dumneavoastră l-ați făcut?
Ilie Zvâncu: Nu l-am făcut eu. A fost alt maistru care a ieșit la pensie aici.
Reporter: Deci, nici măcar un clește standard nu aveți?
Ilie Zvâncu: Nu!

La profesionala din Giurgiu mai sunt clase și pentru viitorii electricieni, mecanici agricoli, electroniști, tâmplari. Există și o clasă cu specializarea... operator mașini cu comandă numerică. N-are niciun fel de dotare.

Ana Maria Fierăstrău, director Colegiul Tehnic „Ioan Bălănescu”, Giurgiu: Elevii sunt nevoiți să meargă și în cursul săptămânii la operatorul economic pentru a realiza orele de laborator.
Reporter: Dacă nu ar avea posibilitatea să meargă la operatorul economic?
Ana Maria Fierăstrău: Nu am avea nicio posibilitate nici noi să-i învățăm ce înseamnă o mașină cu comandă numerică. Sau cum se programează o asemenea mașină pentru a realiza o anumită operație.

Conform materialului didactic existent acum în ateliere, țara pare că-și pregătește meseriași pentru... trecut. Oficialii Consiliului Județean susțin că logistica didactică se poate schimba doar dacă va fi amenajat un campus dual în Giurgiu.

Elisabeta Mihalcea, vicepreședinte CJ Giurgiu: Valoarea proiectului este de 23 de milioane de euro. Vorbim despre campusurile duale la care Giurgiu dorește să adere, însă este nevoie de înțelegere din partea tuturor partidelor politice.

Campusul dual pentru viitorii meseriași ar putea deveni funcțional peste doi ani. Până atunci, printre meșteri și ucenici rămâne valabilă o vorbă care a făcut istorie printre menghinile ruginite: după profesională, răzbesc în viață doar cei ce se pricep să fure meserie.

Reporter: C. Firoiu / Operator: C. Mihalache

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri