Accident cumplit în Ialomița: 10 morți și 7 răniți. Una dintre cele mai mari tragedii rutiere din România ultimilor ani - VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta echipaj smurd
Ambulanță și echipaj SMURD. Foto: ISU

Zece persoane au murit şi șapte au fost rănite în urma unui accident rutier produs sâmbătă dimineaţă, în judeţul Ialomiţa, între Slobozia şi Urziceni. Autoritățile au declanșat Planul roșu de intervenție după ce un TIR a intrat în plin într-un microbuz plin cu pasageri.

ACTUALIZARE. Majoritatea victimelor sunt femei. Erau angajate ale unui lanț de supermarketuri și veneau spre muncă, la București. Cea mai tânără supraviețuitoare are 19 ani. Femeile care au supraviețuit sunt însă grav rănite, au politraumatisme. Patru dintre ele au fost aduse deja la București și urmează să mai fie transportate încă două. Detalii despre starea victimelor aduse la București găsiți aici.

Citiți și:  Șoferul de TIR implicat în accidentul cumplit din Ialomița oprise cu 3 km înainte de a intra pe contrasens

GRAFICĂ | Cum a avut loc impactul devastator dintre TIR și microbuz

Klaus Iohannis, despre accidentul din Ialomița: Lipsa de infrastructură ucide, așa cum și corupția ucide

Cuc anunță măsuri după accidentul grav din Ialomița, pentru ca „asemenea tragedii să nu se mai repete”

Răzvan Cuc îl invită pe Klaus Iohannis la o cafea, să discute despre infrastructură și autostrăzi

România și accidentele rutiere mortale. Ce spun statisticile

România este țara europeană cu cea mai mare nesiguranță pe căile rutiere, înregistrând cele mai multe accidente în raport cu populația sa.

Cu 96 de decese la milion de locuitori, România a înregistrat în 2018 cea mai mare rată a accidentelor rutiere soldate cu morți dintre toate statele membre UE. Rata accidentelor rutiere fatale în România este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. 

Unul dintre cele mai grave accidente din România s-a întâmplat la Scânteia, în județul Iași, la 14 august 2009. Atunci, 14 persoane au decedat, iar alte 2 au fost rănite grav după coliziunea între un tren și un microbuz.

Pe de altă parte, ne amintim de tragicul accident din Muntenegru în urma căruia 19 români au murit, iar alţi 29 au fost grav răniţi. Se întâmpla la 23 iunie 2013, când un autocar în care se aflau 47 de oameni a căzut în canionul Moraca din Muntenegru. Viteza excesivă a fost cauza accidentului. Atunci, s-a declarat doliu național în România.

Cel mai grav accident rutier din România, mușamalizat de autoritățile comuniste: „Valea celor 48 de cruci”

Cel mai grav accident rutier petrecut vreodată în România a avut loc în plină epocă Ceaușescu. Au fost 48 de morți și 35 de răniți. 

Accidentul a avut loc la 29 iunie 1980, în judeţul Botoşani, în apropierea localității Huțani, un sat care aparține de comuna Vlădeni. Șoferul unui autobuz care avea la bord 83 de oameni, deși mașina avea o capacitate de doar 40 de locuri, a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat într-o mlaștină adâncă de cinci metri.

Se pare că accidentul s-a produs după ce o anvelopă a explodat. Autobuzul s-a răsturnat pe o parte. Cei care stăteau la geam au reușit să se salveze, pentru că geamurile s-au spart la impact. Ceilalți s-au înecat. Din dorința de a mușamaliza accidentul, autoritățile comuniste au secat mlaștina și au dus la morgă trupurile persoanelor decedate. Vestea accidentului a fost ținută secret, iar presa vremii, controlată de comuniști, nu a scris pe larg despre tragedie. Astăzi, locul accidentului poartă numele „Valea celor 48 de cruci”, scrie playtech.ro.


ACTUALIZARE. S-a reluat circulația, pe un singur fir, pe sectorul unde fusese blocată din cauza accidentului. Cercetarea la fața locului s-a încheiat, echipajele mătură carosabilul, iar cabina TIR-ului a fost ridicată și tractată.

ACTUALIZARE. Planul roșu a fost dezactivat după aproape trei ore de la declanșare, a anunțat Raed Arafat la Digi24. Bilanțul actualizat este de 10 morți și 7 răniți. Nouă persoane au decedat pe loc. 

„Cercetările sunt îngreunate deoarece ambii şoferi au decedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomiţa, subinspectorul Ludmila-Marina Dascălu.

Urmează expertize care să stabilească viteza cu care circulau cele două autovehicule.

În orice caz, în zonă carosabilul este umed.

accident ialomita 3
accident ialomita 3

ACTUALIZARE. Bilanțul s-a agravat: 10 persoane au murit. A zecea persoană decedată intrase în stop cardio-respirator în timp ce era transportată către București. S-a încercat resuscitarea victimei la fața locului, dar din păcate fără succes.

ISU Ialomiţa anunţase anterior că bilanţul victimelor se ridică la 18, fiind vorba de 9 morţi şi 9 răniţi.

Este cel mai grav accident rutier petrecut în 2019.

ACTUALIZARE. Bilanțul persoanelor decedate ar putea crește. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că se fac manevre de resuscitare la fața locului pentru o persoană care a intrat în stop cardio-respirator. 

Trei dintre victime au fost transportate la Spitalul din Slobozia, iar în cazul a șase dintre ele, cel mai grav rănite, s-a luat decizia transportării lor către București. Una dintre aceste persoane a intrat în stop cardio-respirator și i se fac manevre de resuscitare la Urziceni.

Conform ISU Ialomiţa, după realizarea intervenţiei integrate pentru descarcerarea persoanelor din microbuz şi acordarea asistenţei medicale, au rezultat 18 victime, dintre care 9 decedate (şoferul tirului şi 8 din microbuz) şi 9 transportate de urgenţă la spital: 3 la Spitalul Slobozia (conştiente); 1 la Spitalul Urziceni (stop cardio-respirator); 5 către Spitalele Bagdasar si Floareasca din Bucureşti (toate conştiente). 


Accidentul s-a produs pe DN2A Slobozia – Urziceni, între localităţile Balaciu şi Sfântu Gheorghe, în jurul orei 5:00. În accident au fost  implicate un microbuz şi un tir. În microbuz se aflau 16 persoane. 

Nouă persoane au murit, potrivit unui prim bilanț.

Circulaţia rutieră este oprită pe ambele sensuri.

Din primele informații, se pare că șoferul TIR-ului ar fi adormit la volan. Nu se văd urme de frânare. În orice caz, el a pierdut controlul asupra volanului, a pătruns pe contrasens și a lovit din plin microbuzul. Impactul a fost devastator. Din microbuz n-au mai rămas decât niște fiare contorsionate.

Echipele de salvare sosite la fața locului au găsit 15 persoane încarcerate în microbuz. Opt decedaseră.

Șoferul TIR-ului a murit pe loc. Și șoferul microbuzului se află printre decedați.

La faţa locului au acţionat de urgenţă peste 40 de pompieri, paramedici SMURD şi personal medical SAJ cu 19 autospeciale şi ambulanţe.

De asemenea, de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost dislocate în sprijin - 1 ambulanţă de prim-ajutor SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri