Ambasada SUA, „foarte dezamăgită” de protestul de la MȚR

Data publicării:
5040854 20mediafax 20foto 20razvan 20chirita-51045

Reprezentanța diplomatică a Statelor Unite ale Americii la București a transmis, printr-un comunicat de presă, că este „foarte dezamăgită” de mișcarea de protest provocată de proiecția filmului „The Kids Are All Right”, de la Muzeul Țăranului Român, din data de 20 februarie.

„ONG-ul Accept şi Muzeul Ţăranului Român au avut un acord pentru proiecţia acestui film câştigător a numeroase premii internaţionale în cadrul cinematografului muzeului. Suntem îngrijoraţi mai ales de faptul că protestul părea să fi fost organizat sau cel puţin tolerat de către un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, întrucât acesta i-a însoţit pe protestatari şi nu le-a descurajat acţiunile”, a transmis Ambasada SUA.

„Protestatarii au creat o atmosferă foarte intimidantă pentru persoanele care veniseră să vadă filmul iar discursul lor intolerant a creat o atmosferă care ar fi putut duce la confruntări violente. Deşi prezenţa forţelor de ordine ne-a liniştit, din nefericire, aceştia nu au reuşit să aibă un rol mai activ, ceea ce ar fi făcut posibilă continuarea vizionării filmului conform programului”, se arată în comunicatul reprezentanței diplomatice.

„Intoleranţa şi ura sunt inacceptabile şi nu ar trebui trecute cu vederea, mai ales într-o instituţie publică, deschisă tuturor cetăţenilor. Aşa cum a spus preşedintele Obama, „înţelegem că drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor sunt echivalente cu drepturile omului”. Raportul anual al Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului include o secţiune referitoare la modul în care sunt trataţi membrii comunităţii LGBT în fiecare ţară, iar Ambasada susţine membrii comunităţii LGBT din SUA şi de peste hotare”, a transmis ambasada SUA.

Protestatarii au cerut demisia directorului general al MȚR

„Avem dreptul să ne apărăm identitatea naţională” şi „cerem demisia lui Virgil Niţulescu”, anunţă 40 de asociaţii şi fundaţii care sprijină protestul petrecut miercuri la Muzeul Ţăranului Român. Cele 40 de organizaţii neguvernamentale consideră că „memoria şi identitatea ţăranului român, prezente în MŢR, nu au nimic în comun cu homosexualitatea”. În incidentul de miercuri, un grup de protestatari a intrat în conflict cu spectatorii veniţi la proiecția filmului „The Kids Are All Right”.

Citiți și:

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării condamnă public manifestările homofobe de la Muzeul Ţăranului Român. Iulia Moţoc apără drepturile LGBT

Muzeul Ţăranului, acuzat de „propagandă homosexuală” de o parte a societăţii civile

„Reprezentanţii mai multor ONG-uri româneşti şi alţi oameni neafiliaţi au fost prezenţi (...) la Muzeul Ţăranului Român pentru a protesta paşnic faţă de asocierea instituţiei cu propaganda homosexuală, prin proiectarea unui film (The Kids Are All Right – n.red.) în Studioul Horia Bernea”, se arată în comunicat. Reprezentanţii protestatarilor cer public demiterea directorului MŢR, Virgil S. Niţulescu, „din funcţia în care s-a arătat incompatibil, etnologia fiind în cazul acestuia o ştiinţă pe care nu o înţelege şi nu o respectă”, se mai spune în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri