Analiză Business Club: Statul se vrea latifundiar

Data publicării:
teren
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„Agenția Domeniilor Statului nu se mai transformă într-o agenție de reglementare a pieței funciare, își păstrează denumirea, va trece în subordinea primului-ministru și va avea rol de cumpărător. Birocrația e și mai redusă prin această formă, vânzătorul, cel care are o ofertă concretă, nu trebuie să meargă decât la primărie, urmând ca primăria să afiseze la avizierul primăriei dar și să transmită direcției din cadrul MADR oferta de vânzare pe care o are acel vânător”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Unul dintre motivele pentru care președintele a întors legea inițială a fost că Agenția Domeniilor Statului era și jucător și reglementator al pieței funciare. Acum, în loc de un balaur bicefal, avem doi balauri. ADS-ul va fi cumpărător și va fi nășit un reglementator la nivelul Ministerului Agriculturii care va lucra prin direcțiile teritoriale. E ciudat, pentru că deși a căzut la Curtea Constituțională, directiile agricole treceau la autoritățile locale și, probabil, că și în legea refăcută se va întâmpla asta.

Deci, prin ce va lucra Ministerul în teritoriu? S-ar putea să fie o scăpare. Marea problemă este că statul vrea să fie jucător important. ADS are deja 340.000 de hectare în administrare și cea mai mare parte e dată în concesiune unor latifundiari pe prețuri de nimic.

E de înțeles că politica Guvernului în acest moment este de a descuraja cumpărările de terenuri, dar o poate face și altfel.

Ministrul Daniel Constantin, în declarația sa, vorbea de câteva proceduri rapide ca să scadă birocrația. Dacă politica Guvernului este de a descuraja cumpărarea de terenuri de către străini, tocmai contrariul ar trebui să facă. Să umfle birocrația. Și e un domeniu în care putem fi maeștri. Se păstrează în lege dreptul de preemțiune al arendașului, al vecinului și apoi al statului, dar pot fi introduse tot felul de avize și semnături de comisii și comiții care să-i taie pofta străinului de a cumpăra. Și, în același timp, să fie încurajată achiziția de terenuri prin societăți comerciale. Și atunci străinii, pentru ușurință, vor cumpăra prin firme, așa cum au dreptul și acum.

Reglementarea cumpărării de către străinii din Uniunea Europeană a ajuns o problemă patriotică. E o teamă că ne ia cineva țara și fuge cu ea. Mai ales că au fost câteva declarații înfierbântate din Ungaria. Președintele a venit cu o propunere care sună cam prost. Străinii care vor să cumpere terenuri agricole în România să o poată face în aceleaşi condiţii oferite românilor de ţările respective. În Olanda nu există restricţii, drept urmare nici olandezii nu ar trebui să aibă vreo piedică. În schimb, Ungaria condiţionează cumpărarea terenurilor de către străini la cel mult un hectar, deci asta ar trebui să facem noi în cazul lor. Sunt discriminări și nu-și au locul. Cum nu-și are locul nici teama că ne ia cineva țara. Cine a vrut să cumpere teren agricol în România a făcut-o deja, prin firme.

Poate că Guvernul ar trebui, în domeniul funciar, să aibă alte preocupări. Suprafețele mari au fost deja preluate. În perspectiva, unei cereri vor apărea intermediarii - oameni care vor face comasări și ceva speculă când vor lua de la baba Gherghina și de la Moș Ion Roată ieftin, poate îi și vor înșela puțin. Străinii, dacă vin, cumpără suprafețe mari, pentru a face agricultură. Iarăși era prostească acea idee de a restricționa agricultorilor vânzarea de terenuri. Ar fi lovit în românii care ar fi vrut să se apuce de asta, căci legea trebuie să introducă tratament egal între românii și străinii din UE, tratament care este un principiu de bază al comunității din care facem parte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Adevărul despre ultimele zile din viața lui Ozzy Osbourne. Prieten: „Moartea lui a venit neașteptat de...
Pro FM
Lady Gaga, complet nemachiată pe scenă în Las Vegas. Imaginile inedite cu artista sunt acum virale
Film Now
Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a agravat. Legendarul actor nu mai poate vorbi, citi sau merge
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele...
Newsweek
Judecătorii CCR cu pensii speciale de 68.000 lei au decis: Plata CASS la pensie este obligatorie
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce imagine! Doi giganți ai...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...