Ancheta lasagnei de cal: Carnea urma un traseu prin patru ţări înainte de a ajunge în Marea Britanie

Data publicării:
1002 20calu-48642

Englezii au început o anchetă pentru a stabili cum a fost posibilă vânzarea produselor care ar fi trebuit să conţină carne de vită. „Nu sfătuim pe nimeni să nu mai mănânce preparate sau produse din carne de vită. Avem două produse care au fost identificate ca fiind contaminate. Ele au fost scoase de pe piaţă”, a informat Andrew Rhodes, oficial al Agenţiei pentru Controlul Calitaţii Alimentelor.

Între timp, mai multe lanţuri alimentare franceze au retras de pe rafturi produsele celor două firme care ar fi folosit carnea de cal în semipreparatele lor.

România - Olanda - Cipru - Franţa - Luxemburg - Marea Britanie

Ce se ştie deocamdată este că loturile de carne de cal nu au ajuns direct în Marea Britanie. Din România a fost livrată mai întâi unei firme olandeze, apoi subcontractată de una cipriotă. Ulterior a ajuns în Franţa, la un furnizor care aproviziona două companii - una suedeză şi una franceză. Aceasta din urmă a procesat-o în Luxemburg şi apoi a vândut-o englezilor.

Tot acest circuit alambicat ar putea ascunde de fapt o schemă financiară care ar fi adus un profit de peste 300.000 de euro, susţine un oficial francez. Nu se ştie deocamdată cui, dar Franţa cere autorităţilor române şi olandeze o anchetă amănunţită.

Şi autorităţile britanice vorbesc mai degrabă de intenţii criminale decât de neglijenţă: „Am oribilul sentiment că avem de-a face cu o masivă conspiraţie criminală internaţională”, a declarat în acest sens ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson.

Nici reprezentanţii români din industria cărnii nu exclud posibilitatea ca exportatorul francez să fi ştiut ceea ce vinde. Carnea de cal este mult mai ieftină, aşa că profitul creşte simţitor.

Cel care a făcut acest lucru era furnizor vechi pentru acea lasagna şi avea nişte clauze contractuale. Preţul cărnii de vită a crescut foarte mult pe piaţă, nu a mai putut ridica preţul, a fost concurat... şi atunci el a ieftinit reţeta schimbând speciile de animale”, crede Sorin Minea, important lider în industria procesatorilor de carne.

Consumatorii pot fi foarte uşor păcăliţi. Carnea de cal seamănă mult cu cea de vită, iar diferenţele pot fi observate doar în laborator.

90% din carnea de cal procesată în România pleacă la export în Italia şi în Franţa. Compania franceză care a cumpărat carnea din ţara noastră ameninţă că va da în judecată producătorul român, în cazul în care ar fi vorba de carne de cal vândută drept vită, însă nu a dezvăluit numele acestuia.

Pe aceeaşi temă:

Carnea de cal din România, în lasagna din Marea Britanie. David Cameron: E şocant

MANGALIA. Armăsarii de zeci de mii de euro sunt vânduți abatoarelor, cu trei lei pe kilogram

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri