Andrei Pleșu, la Digi24: „Televiziunea a devenit o prelungire a scării de bloc”

Data publicării:
01032013 20plesu 20la 20digi24-52490

În stilul binecunoscut, Andrei Pleșu a făcut comentarii pitorești despre o serie de aspecte ale vieții politice și ale peisajului media din România. Iată câteva dintre opiniile sale:

Politicienii,lanoi, nu oferă un spectacol politic ci unulmaidegrabăsportiv, de distracţie. Ce vedemlaTV nu arelegăturăcu politicareală. Oamenii seocupăde alte lucruri.Lainternatele de băieţi, pe vremuri,eragenul acesta dehârjoneală, e oatmosferaori degrădiniţă– nu e normalcăoţarăsăîşi permitălanivelul maxim tipulăstadejoacă– despre tensiunile dintre TraianBăsescuşiVictorPonta”. „Întrepremierşipreşedintee o relaţieinstituţionalăcare trebuiesămeargăfărăasperitate, astfel de situaţiitransformăţaraîntr-un fel de stadion pentru turniruri de care nu avem nevoie”. „Audienţăfac ştirileproaste, scandalurile, trivialităţile. Lucrurileastea grave indispun. Este grav pentrucăînfelulăstase creează odeprindere de a nureflectaasuprarealităţii.Lanoi totul se trateazăîntr-unstilelectoralşipersonal.Îngeneral suntem pe front,astaesenzaţia mea.Şigazetăria e una de front.Astaeste. Nu mi-e foarteclar pentru ce seluptă.Aceastăatmosferade front creează o tensiuneînpopulaţie care nu esteigienică, nu e sănătossăţiio populaţieînstarea de chibiţşidepartea unui război.” „ÎnRomânia, nimeni nu se compromitepânălacapăt. Poate e un semn de relativism sănătos.Sunttrei valori caresuntîncrizăpepiaţăromânească: numaiexistăun minimal cultalruşinii,ceea ce vinde e neruşinareaşinesimţirea”.

Cultul respectului – suntem într-oţarăde şefiîncare sepoartălinguşeala. Respectul caldşiadânc nuexistă. Lucrurile acesteasuntfoarte periculoase pentruţară.Am senzaţiacăsuntem mereu dincolo de limite”.

Ceaușescu face rating pentrucăe tratatlanivel demicăistorie. Televiziunea, uneori,pareun fel de amplificare a scării de bloc.Existăteleviziuni care seamănă ascarăde bloc. E gravcăacesttipdemărunţire a problemei Ceaușescuînfaţaunei generaţii care n-a trăitepisodul banalizezăşiamplificăignoranțaînlegăturăcutema. Oamenii, cândvădceva legat de Ceaușescu, numaiasociază cu elsuferinţa civădînel un personaj curiosalistorieirecente.

Un program TV trebuiesăaibă de toateşientertainment. Nu trebuiesăajungi întreţinut de ceea ce seîntâmplăpe ecran. Nuatâttemele ar fiproblema,suntmaisensibillaoameni.Aşvreasăvădalţioameni peecrane,vădde ani de zile aceleaşi figuri.Lao televiziune m-aşaşteptasăvădîmprospătate portretele.De ce îlinvitămpe Miron Cosma? Are vreoexpertiză, ştiesăne spună el ceva?ÎnGermania n-am văzut nicilaemisiunile celemaijucăuşe n-am văzut personaje caresăsemene cusimpaticul Gigi Becali.”

„Vreau o emisiuneîncaresărâdcăprostul. Altfel de umorîţilivreazăunmareactor italiansaufrancezşialtfel de umor îmi livrează niştebăieţisaufetecare au unstilde glume care îşi găsesc loculînbaruridemânaa treia. Suntem invadaţi de un periculos efort de omogenizarelatentă. S-a ajunslao entropie a valorilorîncareîiînjurămpeintelectuali, intelectualiiînjurăpoporulşise tinde către un fel denivelareîncare toţi seînjurăcu toţişialcărui simbol e blogul.

„Am fostţaraîncare dezbaterea pre-aderare nu a existat. Aveam ideeacă,dacăintrămînEuropa, osăo ducemmaibine. Avem dezamăgiri, avemdemnităţi, mândrii care nu îşi au locul. Europa emaimult decât lucruritehnice.”

„A vorbi despre Româniaînideeacătrebuiesănearătămdistanțelefaţăde Europa, nu e oformăde patriotism. Oadevăratăformăde patriotism euitarea desine,câţioameni de pescenapoliticăvădau senzaţiacăauuitat de ei? Patriotismul nu e un fel de alăcrimapeţuică,laCrăciun.

Cântecul care secântăcu lacrimiînochi, „Noi suntemromâni”, e un cazunicînlume. Ce, crede cinevacăsuntem altceva? E o chestiecandidăaproape, un fel de a răcniînfaţauniversuluicătueşti Nelu.Suntforme candide care,dacăînlocuiesc patriotismul adevărat atunci e grav.

Citiți și Andrei Pleșu, la Digi24: Regionalizarea s-ar putea transforma într-o dispută subterană de tip economic

„SuntînRomânia pentru votul obligatoriu.Dacătot am luat Constituţiadelabelgieni putemsăluămşivotul obligatoriu, adepţii unei persoanesauunui partid anumitsuntdisciplinaţi, se duclavot.Dacănu avem votobligatoriu, avem votul zeloşilor.”

Dacăaşfi Băsescu,aşfimaiîngrijorat deăia11 milioane care n-auvotat nimic.Dacăn-am votul obligatoriu, nuştiude ce nu au venit eilavot. Nuştiude ceexistăaceastăreticență. Credcăar fi un element deeducaţiedemocraticănecesar.”

N-aşavea nimicîmpotrivăsăavem unpreşedintecum are Germania. Amnelinişti cândmăgândesccăs-arputeasăavem unpreşedintedat demajorităţile parlamentare.Dacăn-aiconvingeri, n-ailoialităţişiatunci faci traseism.

„Gestul Papei îmiinspirăun foartemarerespect. E un act de curajsăîndrăzneşti un gest care nu s-amaifăcut deatâttimp, e un act dedemnitateşiresponsabilitate. Faptulcăun om care a ajunslao anumităvârstăsimtecănumaiare calibru fizic de a facefaţămisiunii luiarătao smerenieextraordinară. E un om care ştiecăînbisericăoriceierarh este un slujitor. N-aşvreasămerg prea departe cu analogiile, darmăîntrebcâţiierarhi au făcut lucrul acestalaortodocşi.”

„Amaceastăpresimţiresumbrăcăsuntcâteva instituţiicu care noi am crescutşiinevitabil se vortransformasaudispărea. Unadintre ele estecartea– este un obiect cu perspective neclare.” Sensulînvăţământului semodifică.Problemae nusăcreezi fiinţe armonioasecultural cisăcreezicompetențetehnice.Carteavafiînlocuităcuceva, nu vreausădevin apocaliptic.Suntsigurcăobiectul cartevafireformatşiregăsit pe alt plan.”

Mi s-audeschisconturipe Facebook, nusunteuăla. M-am integrat într-oreţea de bloguri, dar am o nelinişte. Pe blog se şterge încetdiferenţadintre autorul competentşicititorul diletant. Eastacomunicare?

Urmăriți în materialul video atașat înregistrarea integrală a emisiunii „Imparțial” care l-a avut ca invitat pe Andrei Pleșu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri