Băsescu: Antonescu a avut o contribuție esențială la nerespectarea statului de drept

Data publicării:
13112012 20m 20basescu 20declaratie 20tot-33345

Cred că s-a creat o confuzie, am văzut în reacțiile unor politicieni. O să vă citez din ultimul raport al CE privind MCV, din 18 iulie. Pe prima pagină există următoarea formulare: prezentul raport este adoptat într-un moment în care se pun întrebări importante legate de respectarea statului de drept și independența sistemului judiciar din România. Ieri am insistat exact pe această idee. Am vorbit doar despre respectarea statului de drept și a sistemului judiciar.

Din păcate, fostul președinte interimar nu a citit nici măcar raportul Comisiei Europene cu privire la România, din această vară. Ar fi trebuit să fie mult mai atent și trebuie să știe că a avut o contribuție esențială la nerespectarea statului de drept. Consecințele nu le suportă însă nici politicieni lipsiți de reponsabilitate, nici fostul președinte interimar, ci românii.

Declarația mea de ieri a fost un semn de maximă alertă. Sunt îngrijorat de raportul din luna decembrie pentru că atât timp cât se subliniază în precedentul nevoia de a respecta statul de drept, iar după acest raport tu votezi în Senat împotriva unei hotărâri definitive a ICCJ, refuzi ridicarea imunității pentru doi foști miniștri în Camera Deputaților, menții în funcții miniștri declarați incomaptibili exact pe ministere unde programele de finanțare sunt suspendate printre altele și pentru suspiciunea de conflicte de interese. Cum să nu fiu în aceste condiții îngrijorat că la raportul din decembrie riscăm să avem o mențiune că România nu mai respectă criteriile statului de drept.

Românii vor plăti factura iresponsabilității politicienilor, iar celor care mai cred că este esențială îndepărtarea președintelui pentru a pune sub control politic instituțiile justiției și de securitate națională, le garantez că se înșeală.

Nu am intrat în nicio campanie, dar sunt îngrijorat că raportul din decembrie riscă să fie dezastruos și nu va mai fi timp pentru a mai schimba ceva.

Nu am avut ieșirea de ieri pentru că mi-a venit mie deși cred foarte mult că am dreptate avem de rezolvat și probleme are fac parte din raportul de țară din iulie pe care trebuia să le corectăm până în decembrie.

Voi avea o întâlnire cu primul ministru, nu știu dacă mâine sau poimâine, în funcție de cum are programul fiecare, o vom avea”, a declarat președintele Traian Băsescu.

Crin Antonescu își păstra rezervele față de o serie de evaluări ale CE

Crin Antonescu declara în 18 iulie, în calitate de președintele interimar al României, că în raportul de monitorizare pe justiție din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), Comisia European reafirmă explicit valorile și principiile democratice la care aderă deplin și autoritățile statului, dar a anunțat că își păstrează rezervele față de o serie de evaluări ale instituției europene privind situația României.

„În acest raport, CE și președintele CE reafirmă în mod explicit niște valori și principii cu care suntem cu toții de acord. Este în deplină concordanță cu ceea ce credem noi în România”, a afirmat în acea seară președintele interimar al României, care a dat exemplu respectul pentru Constituție și statul de drept.

„Pe de altă parte, au existat o serie de evaluări, despre care părerile sun împărțite. Îmi păstrez evaluările și rezervele atunci când am vorbit despre proiect, confirmat azi în mare măsură”, a spus în iulie Crin Antonescu.

Ieșiri anunțate pe Facebook

Cea de-a doua ieșire publică a lui Traian Băsescu vine după ce, în 5 noiembrie, promisese pe Facebook să rupă tăcerea şi să se adreseze în curând naţiunii. Era prima dată după revenirea în funcţie când Traian Băsescu postează pe reţelele de socializare o înregistrare video. Împrejurarea este folosită de preşedinte pentru a le mulţumi celor care l-au felicitat de ziua sa de naștere.

„Îi asigur că rămân același președinte, chiar dacă în ultimul timp am tăcut mai mult nu înseamnă că am început să gândesc altfel despre țara mea și acest lucru îl veți vedea curând”, le-a transmis președintele celor care au intrat pe contul de pe Facebook, „Alături de președintele nostru”.

Șeful statului le-a mulțumit cu această ocazie și celor care l-au felicitat ieri, când a aniversat împlinirea a 61 de ani. „M-a impresionat numărul extraordinar de mare de vizitatori pe Facebook: 185.000, din care 12.000 like-uri și 4.000 mesaje”, a spus Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri