Basilica ascunsă din Constanţa. Veche de 1700 de ani, se degradează pe zi ce trece

Data publicării:
20121223 20basilica-40339

Uşa de tablă pare să acopere intrarea într-un beci. De fapt, este accesul într-unul dintre cele mai vechi temple creştine de pe teritoriul României, aflat acum în curtea interioară a Liceului Mihai Eminescu.

Ne găsim în prezenţa unei basilici, una dintre cele şapte basilici ale Tomisului, construită de unii dintre primii creştini din Tomis”, explică arheologul Constantin Chera de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Dobrogea este unul dintre primele ţinuturi creştinate. Apostolul Andrei a adus numele Mântuitorului în ţinutul Pontic, iar basilica este dovada prezenţei primelor creştini.

Un simbol este crucea sfântă, plăcuţa de canceli care despărţeau altarul de restul bisericii, iar un alt simbol creştin este un porumbel, fragmentat bineînţeles. Este unul dintre cele mai importante simboluri creştine”, arată arheologul.

Construcţia are trei încăperi, tavanul are boltă, iar pereţii laterali păstrează urme de picturi cu figuri geometrice şi motive florale. Specialiştii apreciază că basilica paleo-creştină, veche de 1700 de ani, ar fi fost la sfârşitul secolului IV chiar Episcopia Tomisului.

Monumentul nu se bucură însă de atenţia autorităţilor. Cu ochiul liber se poate vedea starea de degradare provocată de umiditatea crescută. Ultimele lucrări de conservare au fost realizate în 1994 de o echipă venită din Franţa. Basilica nu este inclusă în vreun traseu turistic şi nu este promovată în niciun fel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri