Video&Foto Bătrâni mutați dintr-un centru verificat, pentru a acoperi neregulile, găsiți de polițiști într-un imobil în construcție din Ilfov

Data actualizării: Data publicării:
echipe de interventie la locul unde au fost ascunsi pe un santier 11 batrani
Bătrâni mutați dintr-un centru verificat, pentru a acoperi neregulile, găsiți de polițiști într-un imobil în construcție din Ilfov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Luni seară, polițiștii de la IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile, unele dintre acestea cu dizabilități, precum și o altă persoană, care le însoțea.

ACTUALIZARE 00:40 - Raed Arafat a vorbit luni noaptea la Digi24 despre acest caz și a venit cu detalii. „Am fost solicitați de la Poliția Ilfov pentru a interveni în sprijin în această situație. Este vorba de 11 persoane mutate într-o casă aflată în construcție, fără condiții minime necesare și fără condiții de siguranță pentru ei. Au fost trimise echipaje de la SMURD, inclusiv un echipaj cu medic, și de la Ambulanță un echipaj cu medic și unul cu asistent. De la SMURD au fost trimise și două mașini pentru victime multiple și alt echipaj de prim ajutor.

Toți împreună au evaluat persoanele. Șase dintre ele vor fi transferate și probabil au ajuns deja la o locație identificată care are condiții bune pentru primirea lor, și care nu pune probleme din punct de vedere al calității și al siguranței. Patru persoane au fost luate de aparținători, din ce am înțeles, și mai este o persoană care se discută pentru transferul ei, pentru că am înțeles că la un moment dat nu se dorea, adică refuzau transferul către locația nouă. Detaliile urmează să fie stabilite de către colegii de la poliție”, a spus șeful DSU.

Bătrâni mutați dintr-un centru verificat, pentru a acoperi neregulile, găsiți de polițiști într-un imobil în construcție din Ilfov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bătrâni mutați dintr-un centru verificat, pentru a acoperi neregulile, găsiți de polițiști într-un imobil în construcție din Ilfov. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Din punctul nostru de vedere, transportul lor către o zonă sigură după evaluarea medicală este cel mai important lucru. 

Situația este încă în dinamică, dar în curs de finalizare. 

Din momentul în care s-a decis să fie transportați către altă locație, și nu către spital, înseamnă că situația lor nu era critică. Numai că nu aveau cum să rămână într-o casă în construcție, fără condiții minime de îngrijire.

Persoanele care au fost transferate, merg la un azil dar care are condiții bune și care nu pune probleme. Este vorba despre un hotel care a fost transformat de mai mult timp, nu acum, într-un azil de bătrâni, și care are o locație bună și condiții bune”, a adăugat Raed Arafat.

ACTUALIZARE 23:50 - „În continuarea cercetărilor, femeia care însoţea cele 11 persoane afirmă că ele au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, judeţul Ilfov”, a precizat Poliţia Română.

Pentru că nu se puteau deplasa, câteva dintre persoane se pare că ar fi fost aduse pe șantier fiind cărate în cearșafuri, de la centrul care se afla în apropiere de șantierul unde au fost găsite.

În acest caz continuă cercetările, pentru stabilirea situaţiei de fapt şi dispunerea măsurilor legale.

Știrea inițială:

Unsprezece vârstnici, între care unii cu dizabilităţi, au fost găsiţi, luni seară, de poliţiştii din Ilfov într-un imobil în construcţie din Tunari, aceştia fiind evaluaţi medical de echipaje ale ISU şi Ambulanţei. Oamenii legii au primit informații despre această situație de la jurnaliști ai televiziunii Antena 1. 

Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul București, pentru a nu fi identificate de autorități.

Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o altă locație adecvată.

Polițiștii au demarat verificări. De asemenea, IPJ Ilfov a sesizat autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru verificări specifice.

Alexandru Dinu, jurnalist Digi24: Este vorba despre o informație care a venit în urmă cu puțin timp. Polițiștii din Ilfov au primit un pont, că pe un șantier din Tunari, mai multe persoane au descoperit 11 bătrâni, iar printre ei se află și oameni cu dizabilități. Aceștia erau însoțiți de o persoană, și se pare că aceasta lucra la un azil din București, acesta fiind și locul de unde au fost luate cele 11 persoane vârstnice și duse în Tunari.

Din informațiile pe care le avem, toți acești bătrâni au fost duși acolo pentru a evita controalele care au fost anunțate încă de vineri.

Toate cele 11 persoane au ajuns deja în fața unui medic, sunt evaluate medical, pentru că este vorba despre persoane în vârstă, unele cu dizabilități. Cel mai probabil, bătrânii vor fi duși într-un centru al DGASPC, acolo unde vor rămâne peste noapte. 

Nu este pentru prima dată când auzim despre o astfel de practică. Reamintim, că și în dosarul azilelor din Ilfov care au fost percheziționate săptămâna trecută, în stenograme se arăta cum administratorii, în momentul în care aflau că urmează un control al autorităților în perioada următoare, luau persoane din azile și le duceau în altă parte, în locații închiriate. Chiar au rugat angajații să îi ia acasă din timp, pentru a evita amenzile în urma verificărilor. Pe de o parte, pentru că erau mult mai multe persoane în azil, decât aveau acreditare, și, de asemenea, pentru că personalul era insuficient.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri