Brâncuși, de la fier vechi la brand de țară

Data publicării:
0112brancusi-36378

Iar din cauza exploatării miniere de la Poiana Gorj, cula - casa boierească unde a fost găzduit Brâncuşi, biserica de lemn, și mormintele Tătărăștilor, au fost mutate la Curtișoara, 85 de kilometri mai la nord.

Doar o ruină rămasă pe o coastă de deal te mai duce cu gândul la stăpânii învăţaţi de altădată. Dar există încă, la 40 de kilometri distanță, gara din Filiași unde oprea atunci Orient Expresul.

Înțelegerea inițială privea numai Coloana Infinitului. Dar pe măsură ce proiectul Coloanei avansa, Brâncuși a înțeles că parcul de pe malul Jiului este perfect pentru Poarta Sărutului, pe care o vedea inițial la Hobița.

Iar când lucrările erau în toi cu piatră de la Bompotoc din Transilvania, sculptorul a anunțat că va încheia axa care începe cu Coloana fără sfârșit, continuă cu Biserica Sfinții Apostoli și Poarta Sărutului, cu Masa Tăcerii. Cu totul 2, 2 milioane de lei plus 500.000 de lei pentru sculptor, într-o vreme când salariul unui profesor universitar era de 7.000 de lei.

Ansamblul a fost restaurat după 1989, inițial prin proiectul controversat al lui Radu Varia, ulterior printr-o finanțare de la Banca Mondială de circa cinci milioane de dolari. Parcul Coloanei și Parcul Central din Tg. Jiu au căpătat o înfățișare civilizată. Iar știrile despre licitațiile internaționale unde lucrările lui Brâncuși se vând cu prețuri record și pelerinajul unui număr din ce în ce mai mare de români la Centrul Pompidou de la Paris unde se află Atelierul Brâncuși, a făcut ca în plină campanie electorală să apară ideea aducerii în țară a osemintelor sculptorului.

Totul a pornit de la o scrisoare fără valoare testamentară, în care Brâncuși, bătrân, spune că regretă că nu este înmormântat alături de mama sa, la Hobița. Specialiștii spun însă că prioritățile sunt altele.

Drumul la Hobița, unde se află Casa Muzeu Constantin Brâncuși, e un argument. Locul este modest. Iar custodele Aurel Cernitoiu abia îndrăznește să spună că acoperișul de șiță al casei, similară cu cea în care s-a născut Brâncuși, a costat în jur de 100 de milioane de lei vechi, adică mai puțin de 3.000 de euro. I se pare mult.

Actualii edili de la Târgu Jiu admit că orașul este încă departe de a trăi din valorizarea lui Brâncuși. Acum se fac studii de fezabilitate pentru transformarea Căii Eroilor în spațiu pietonal. Lucrările o să dureze câțiva ani. În mulțimea monumentelor românești în paragină, lucrările lui Brâncuși sunt într-o situație fericită. Prestigiul internațional al scultorului le-a salvat de la degradare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Kanye West spune că nu a vrut copii cu Kim Kardashian: "Nu mi-am dorit copii cu această persoană după primele...
Film Now
Schimbări majore pentru următorul film James Bond. Ce planuri ar avea noua conducere a francizei
Adevarul
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și...
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Harrison Ford și Calista Flockhart, un cuplu ca oricare altul. Sărut tandru în metroul din New York, călători...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...