Care sunt motivele aprecierii monedei naționale în raport cu euro

Data publicării:
2995826 20mediafax 20foto 20doru 20nica-43190

Banca Naţională a publicat un curs de referinţă de 4,3753 lei pentru un euro. Asta înseamnă că leul a câştigat aproape șase procente față de luna august. Atunci, moneda naţioală a atins cel mai slab nivel din istorie din cauza problemelor de pe scena politică.

1.Aprecierea leului îi avantajază în primul rând pe cei care au de plătit rate în euro la bănci. Persoanele care au un credit imobiliar cu rata de 300 de euro pe lună, plătesc în prezent 1.312 lei. Asta înseamă că rata lunară este cu 82 de lei mai mică decât în urmă cu cinci luni.

2.Ratele mai mici pot însemna că, în perioada următoare, ar putea să scadă și numărul restanţierilor la credite. Conform ultimelor date ale băncii centrale, în luna noiembrie, 740.000 de persoane aveau restanţe mai mari de 30 de zile la bănci. Valoarea totală a sumelor datorate se ridică la peste 28 de miliarde de lei.

3.Principalul motiv pentru care leul a câştigat teren în raport cu euro este interesul crescut al investitorilor străini pentru titlurile de stat vândute de Ministerul Finanţelor. Statul oferă o dobândă atractivă pentru aceste obligaţiuni. De asemenea, instalarea rapidă a noului guvern, după alegerile parlamentare, a eliminat o bună parte din tensiunile politice care alungau oamenii cu bani.

Iar prezenţa investitorilor străini face ca oferta de valută din piaţă să crească, ceea ce sprijină moneda naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri