Cât de greu este să îți deschizi o firmă în România

Data publicării:
1612imm-38947

Dar această alergătură pare o nimica toată în comparaţie cu eforturile de a ţine compania pe linia de plutire odată deschisă.

Pentru înfiinţarea unei firme e nevoie de 17 acte, documente şi declaraţii. Guvernul anunţa la începutul anului că o firmă va putea fi înfiinţată în trei zile, dar realitatea arată că lucrurile stau altfel.

Este nevoie de un drum până la Registrul Comerţului pentru rezervarea numelui firmei, un drum la Administraţia Financiară pentru obţinerea certificatului pentru sediu, unul la notar pentru declaraţia de specimen de semnătură, unul la Asociaţia Locatarilor, dacă sediul este într-un bloc de locuinţe, şi un drum până la bancă pentru depunerea capitalului social.

„Pentru genul ăsta de afacere îți trebuie o groază de avize: avizul mediului, avizul consumatorului, protectia muncii, medicina veterinară, sanepidul, protanul”, spune Nana Dumitrescu, proprietarul unui restaurant.

De aceea, acesta e unul dintre punctele în care se opresc mulţi dintre cei care vor să înceapă o afacere.

Spune-mi câte IMM-uri există, ca să-ți spun cât de dezvoltată e țara”. Așa ar putea fi adaptat celebrul proverb. În UE, aceste firme asigură 60% din PIB şi aproximativ 70% din totalul forţei de muncă. Numai că, România a pierdut peste 100.000 de IMM-uri în urma crizei economice.

În plus, o firmă mică trebuie să reziste pe piaţă, într-un mediu de afaceri nu tocmai prietenos. În România funcţionează aproximativ 1.600 de firme mari şi 600.000 de întreprinderi mici şi mijlocii. Ele oferă locuri de muncă pentru 2,5 milioane de români şi asigură 20 la sută din exporturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri