CINE VA FI PREMIER? Victor Ponta, singura propunere la consultări

Data publicării:
17122012 20m 20consultari 20subtitrat-39096

Întâlnirea a avut loc în contextul în care miercuri seară a avut loc o întrevedere între şeful statului şi liderii USL. Crin Antonescu a reconfirmat luni dimineața că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în condițiile în care preşedintele a chemat toate partidele, la aceeaşi oră.

Actualizare 12.00. Președinția a anunțat că Victor Ponta este candidat la funcția de prim-ministru.

Actualizare 11.55. Președintele nu mai face declarații de presă, va transmite numele propunerii de premier printr-un comunicat.

Actualizare 11.48. Smaranda Vornicu, purtătorul de cuvânt al Forţei Civice, a declarat, pentru Mediafax, că la întâlnirea de la Cotroceni, liderul Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu i-a spus preşedintelui că ARD ar fi avut nume pentru funcţia de premier, dar, „date fiind conjunctura şi majoritatea”, reprezentanţii ARD se vor abţine de la acest lucru.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat la întâlnirea de la Cotroceni că PDL nu are o propunere de prim-ministru, a arătat Vornicu.

„Noi am fi dorit să facem o propunere care să corespundă cu profilul făcut de Traian Băsescu, cu ceva vreme în urmă, o persoană care să fi dovedit că are o puternică afinitate pro-europeană. Reprezentanţii ARD nu au făcut nicio propunere, inclusiv UDMR nu a făcut o propunere, ci a declarat că susţine pe cel care îl va propune majoritatea”, a mai spus Smaranda Vornicu.

Actualizare 11.00. Victor Ponta a mai zăbovit la Cotroceni după încheierea consultărilor.

_________________________________

Actualizare 10.45. Liderul PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a declarat la Digi24 că președintele Traian Băsescu a avut o „atitudine amicală” la consultări și nu a fost surprins de faptul că nu s-au făcut alte propuneri.

_________________________________

Actualizare 10.40. Liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, a declarat la Digi24 că a fost o întâlnire normală la Cotroceni, s-a făcut turul partidelor pentru a vedea ce propuneri au, iar singura propunere - înaintată de USL și grupul minorităților - a fost Victor Ponta. Celelalte formațiuni, inclusiv UDMR și Forța Civică, nu au avut alte propuneri.

_________________________________

Actualizare ora 10.35. Președintele Traian Băsescu va face o declarație de presă la ora 12.00. Presa nu a avut acces la consultările de la Cotroceni. Informații venite pe surse spun că Victor Ponta a fost singura propunere de premier primită de președinte la consultări.

__________________________________

Cei mai mulţi dintre liderii partidelor care vor forma noul Parlament vor merge și îl vor susţine pe Victor Ponta în funcţia de premier.

Preşedintele Traian Băsescu va mai primi însă cel puțin o propunere, din partea Forţei Civice, partid condus de Mihai Răzvan Ungureanu, care va desemna un candidat propriu pentru a constitui noul Cabinet.

Cu mici excepţii, toate partidele vor merge la consultările de la Cotroceni cu numele lui Victor Ponta în plicul cu propuneri pentru funcţia de prim-ministru. Dacă în cazul USL nu este o supriză, minorităţile naţionale şi UDMR au afirmat că Victor Ponta va fi nominalizarea lor pentru a conduce următorul Cabinet.

Potrivit lui Dan Diaconescu, reprezentanţii PPDD îl vor propune pe Ponta premier, dar nu știu dacă îl vor vota în Parlament.

Democrat-liberalii au acceptat înfrângerea şi se vor prezenta la consultări fără o propunere concretă. Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat la Digi24, în emisiunea „Kilometrul 0”, că probabil președintele îl va desemna premier pe Victor Ponta.

Surpriza vine de la partidul condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a anunţat că, deşi formaţiunea sa are patru parlamentari, va propune o persoană pentru premier în cadrul consultărilor de la Cotroceni din această dimineață.

Este pentru prima oară când Traian Băsescu invită partidele care vor forma noul Parlament la consultări la aceeaşi oră. Înaintea alegerilor parlamentare el a prezentat şi portretul robot al premierului, în viziunea sa, şi a sugerat că Victor Ponta nu se încadrează în tipar.

Liderii USL au dezvăluit sâmbătă că au avut miercurea trecută o întâlnire informală cu șeful statului pe tema numirii premierului. Liderul liberal s-a declarat însă deranjat de modalitatea în care Traian Băsescu a ales să convoace partidele la consultări și a anunțat că nu va merge luni la Cotroceni.

Crin Antonescu: Nu merg la Cotroceni, USL are dreptul la identitate

Liderul liberal Crin Antonescu a reconfirmat luni dimineață că nu va merge la Cotroceni, argumentând că USL, ca alianță care deține două treimi din mandate în Parlament, are dreptul la o identitate proprie și la „diferență”. Respect celelalte formațiuni din parlament, și ele au dreptul la identitate, a adăugat Crin Antonescu. El a arătat că președintele ar fi trebuit să respecte acest principiu al identității, chemând pe rând formațiunile politice și acordându-le partidelor respectul care li se cuvine. USL ar fi fost îndreptățită să ceară o întâlnire separată, a spus Crin Antonescu, subliniind că personal nu ține neapărat să meargă la Cotroceni.

Totuși, Crin Antonescu își va desemna un reprezentant, probabil în persoana secretarului general, Eduard Hellvig.

Victor Ponta: Este momentul să trecem cât mai repede peste această procedură

Președintele PSD, Victor Ponta, a spus, luni dimineață, că atitudinea lui Crin Antonescu este „foarte normală”, iar la Cotroceni USL o să meargă într-o formulă restrânsă, de patru oameni. „Cred că acum este momentul să trecem cât mai repede peste această procedură, este o formalitate”, a spus Victor Ponta.

Liderul PC, Daniel Constantin, a exprimat și el o idee similară, subliniind că este nevoie ca USL să meargă „într-o formulă sau alta” la Cotroceni pentru a pune capăt cât mai repede procedurii de desemnare a premierului.

El a mai declarat, luni dimineață, că principala sa preocupare este în acest moment ce se întâmplă în Moldova și a precizat că imediat după consultări va merge la Guvern.

Dacă va fi nominalizat premier, va avea o întrevedere separată cu președintele, a precizat Victor Ponta.

Vasile Blaga: Nu cred că Forța Civică va propune premier

Și președintele PDL, Vasile Blaga, a reconfirmat, luni dimineața, că formațiunea sa nu va face nicio propunere de premier și, în același timp, s-a arătat sceptic și a zâmbit la ideea că Forța Civică va face o propunere de premier.

El a reiterat că PDL va rămâne în opoziție și va sancționa orice derapaj democratic al Guvernului, dar este dispus să coopereze în proiecte importante, cum ar fi modificarea codului electoral sau regionalizarea.

Consultările se mută în Sala Unirii

Administrația prezidențială a anunțat luni dimineață că va schimba locul de desfășurare a consultărilor. Acestea vor avea loc în Sala Unirii, mult mai încăpătoare.

Președintele a adresat invitații către cinci reprezentanți din fiecare cele zece formațiuni politice chemate la consultări, prin urmare, ținând cont și de stafful prezidențial, se vor aduna cel puțin 60 de persoane.

Cum a decurs numirea lui Victor Ponta ca prim-ministru

Discuţiile pentru viitorul Guvern auintratînliniedreaptă acumcăVictorPontăa fost desemnat premier.

Înciudatuturorspeculăţiilor, preşedintele Traian Basescu a aceeptat fără obiecţiipropunereaca VictorPonta să fie premier.

„Astadao majoritate confortabilă, pentru mine lucrurilesuntîncheiate cuatât maimult cucâtreprezintă nu numaivoinţa electoratului, care aualesaceastă structură politică”, a spus președintele Traian Băsescu. Şefulstatuluia făcut precizări desprecontroversata întâlnire de miercurisearacu VictorPonta, Crin AntonescuşiLiviu Dragnea. „Am văzut afirmații ridicolecăne-am întâlnitlamiezul nopţii, nu ne-am întâlnitseara”, a adăugat președintele. Colaborare, nu doar coabitare. Acesta a fost mesajul lui Traian Basescu pentru viitorul guvern.

Preşedintele a datşiolistăde teme viitorilor guvernanţi, printre care aderarealaSchengen, reviziuirea Constituţiei, Legea sănătăţii, reorganizarea administrativ-teritorială, dar și rezolvareaparlamentărilorpentru care s-a cerut aviz de cercetare penalăsauarestare.

„Înmodul celmaisincervaspuncămăingrijorează căavem restanțe parlamentare şisărevină din nou problema de acum doi ani, cândînraport aveamcăparlamentarii se opun anchetării unor politicieni”, a declarat Traian Băsescu.

Şefulstatuluiamaicerut noii puterisănu discriminezefragila opoziţie din Parlament.Traian Basescu a anunţatcăvamaiavea întâlniri cu partidele delaputere, darşicu cele din opoziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...