Comunicare defectuoasă între autorităţi după ce au pierdut o ambulanţă pe A1

Data publicării:
ambulanta zapada viscol

Prefecţii de Dâmboviţa, de Argeş şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, au dat informaţii contradictorii despre ce s-a întâmplat cu utilitara medicală. La cinci ore de la accident, prefectul de Argeş nu ştia nimic despre ambulanţă, cel de Dâmboviţa spunea că răniţii urmează să fie recuperaţi, iar Raed Arafat a anunţat că victimele sunt în drum spre Bucureşti.

„Se ambulanţă nu sunt informat. Cei de la Argeș nu mi-au zis nimic de ambulanță”, a spus prefectul de Argeş, Cristian Soare.

„La spital au ajuns patru persoane şi mai sunt şase acum de transportat. Maximum în jumătate de oră vor pleca spre spital”, spunea Victor Sanda, prefectul judeţului Dâmboviţa.

„Ambulanţa care se știe despre ea că a fost blocată pe A1, cu mai multe victime ale accidentului, a fost deblocată am înțeles de un utilaj al MApN”, preciza Raed Arafat, secretar de stat în MS.

În timp ce Raed Arafat făcea aceste precizări, Jandarmeria află că în aceeaşi zonă a autostrăzii ar fi mai multe maşini blocate şi răspunde la solicitările de ajutor.

„Au fost trimise din cadrul Jandarmeriei Capitalei 50 de jandarmi pentru a sprijini forţele care intervin în zona kilometrului 51 de pe autostrada Bucureşti-Piteşti. Acolo, din informaţiile primite, sunt mai multe maşini înzăpezite”, a spus Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Medici blocați în nămeți

O ambulanţă care transporta patru medici de la Bucureşti la Craiova a rămas blocată în nămeţi, după ce ambreiajul autosanitarei s-a stricat. Medicii făceau parte dintr-un echipaj care urma să facă o prelevare de organe. După o oră, medicii au fost preluaţi de o altă salvare.

Medicii de la Institutul Fundeni din Capitală, porniseră spre Craiova. Avea de prelevat ficatul şi rinichii unui bărbat în vârstă de 38 de ani, aflat în moarte clinică.

Pe drum însă ambulanţa în care erau s-a stricat.

„A fost o defecţiune la ambreiaj”, a spus medicul de pe utilitară, detaliind că staționat o oră la Albota. El a estimat că prelevarea s-ar putea să nu fie mai dificilă din cauza întârzierii, pentru că pacientul era stabil.

Aşa că în ajutorul medicilor au fost trimise mai multe echipaje de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Olt şi Dolj.

„Această intervenţie s-a desăşurat în condiţii de iarnă pentru că se circulă foarte greu pe drumuri. Ne-a ajutat prezența colegilor de la Inspectoratul de Poliție”, a spus Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

În cele din urmă medicii şi-au putut continua drumul spre Spitalul de Urgenţă Craiova.

„Pacientul e stabil, teoretic nu presupune nimic. E stabil, putem preleva oricând”, a explicat Ionuţ Manea, medic.

Fetiță de opt luni, salvată după o acțiune de deszăpezire

Şi în Olt, o fetiţă de opt luni, din comuna Coteana, aflată în stare gravă, a fost preluată de o autospecială de transport victime multiple şi dusă la Spitalul Judeţean de Urgeţă Slatina.

Medicii au putut ajunge la ea doar după ce autorităţile au intervenit cu două utilaje pentru deszăpezire.

„Prezenta febră și tuse, la aceasta nu se putea ajunge cu ambulata normală. Aceasta a fost preluată mai întâi de un echipaj de la dispensarul din localitate și transportată la autospecială”, a explicat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Bebeluşul a fost transferat la Spitalul de Urgenţă din Craiova şi este în stare stabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri