Coplata intră în vigoare la 1 martie. Fiecare pacient externat din spital va plăti o sumă de maximum 10 lei

Data publicării:
2801 20nicolaescu-46251

Coplata este o idee mai veche a Ministerului Sănătăţii care va fi pusă în practică de la 1 martie 2013, în acord cu scrisoarea de intenţie convenită de statul român cu FMI. Este vorba de o sumă modică, precizează luni ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, aşa cum anunţa şi în audierile comisiilor de sănătate ale Parlamentului, în vederea învestirii în funcţie.

Coplata va fi introdusă de la 1 martie numai pentru pacienţii internaţi în spital. Este vorba despre o sumă modică, indiferent de numărul de zile de internare.Ea va fi introdusă pentru o perioadă limitată, urmând să se stabilească la finalul anului dacă va fi menţinută sau nu.

Declaraţiile lui Eugen Nicolăescu, la finalul discuţiilor cu FMI:

„Pentru coplată exista o lege şi de anul trecut ar fi trebuit să se aplice. În acest moment, după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp coplata, ca să putem să controlăm costurile din sistemul spitalicesc. O coplată care să aibă o valoare modestă şi care să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică să ştim cum intră, cum se utilizează şi cum iese din sistem.

Coplata se face pe caz externat. Adică plăteşte cine iese din spital. Iar valoarea va fi cu adevărat o valoare simbolică, modică. Intră în vigoare odată cu data de 1 martie 2013.”

Întrebat ce nivel va avea exact coplata, Eugen Nicolăescu a refuzat să răspundă. „Aşteptaţi să facem contractul cadru, va fi spus transparenţei decizionale. Se va face pe caz externat”, a repetat el, „indiferent de numărul de zile pe care le petrece în spital”.

„Noi intenţionăm să punem în contractul cadru pe anul 2013. La sfârşitul anului se face o evaluare şi vom vedea dacă păstrăm coplata - mai puţin, mai mult sau deloc.

El a refuzat să dea vreo informaţie despre o altă prevedere convenită aparent cu FMI luni, respectiv cea referitoare la managerii de spitale care vor fi înlocuiţi dacă acumulează datorii mai mult de trei luni consecutiv.

Victor Ponta: Coplata, maximum 10 lei

De la 1 martie, odată cu pachetul de bază, ne-am obligat să introducem coplata, doar pentru internări”, a precizat şi Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. „Deci nu este vorba de consulturi, nu e vorba de medici de familie, nu e vorba de medicina de urgenţă, ci doar pentru internări. Ca să fiu şi mai corect, (pacientul plăteşte) la momentul externării din spital o coplată, într-o sumă modică. Maxim 10 lei.

El a adăugat că datoriile acumulate faţă de furnizorii de medicamente vor fi plătite, într-un efort bugetar serios. „Aşa cum am pus şi în proiectul de buget, un efort special în acest an - aproape 3,5 miliarde de lei - este prevăzut în efortul de buget pentru a plăti datoriile la medicamente, datorii foarte vechi. Trebuie să avem acum, conform noilor proceduri europene, maximum 30 de zile între momentul facturării şi momentul plăţii. Deci important este că în Sănătate vom plăti datoriile acumulate în timp”, a spus premierul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii remis Digi24.ro, „coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriul de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari sub 740 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război). Cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare vor fi stabilite în normele la contractul-cadru.”

O lege veche, cu multe variante

Coplata este o decizie mai veche a Ministerului Sănătăţii, care până acum nu a ajuns să fie pusă în aplicare. Iniţial, se avansa un procent de 12% din venitul pacientului ca nivel al coplăţii, ceea ce pentru persoanele cu venituri mari ar fi reprezentat o cheltuială serioasă.

S-a avansat apoi ideea ca nivelul coplăţii să fie de 1, 2 sau 3 lei. În felul acesta, spunea ministrul, s-ar strânge mai mulţi bani la furnizorii de servicii medicale şi ar fi eliminate plăţile informale din sistem. Totodată, nu s-ar pune o presiune prea mare pe pacienţi, având în vedere că este vorba despre o sumă modică.

Iniţial, actualul ministru al Sănătăţii dezaproba coplata. Acordul cu FMI prevede însă acum ca, din martie, când intră în vigoare contractul cadru pentru servicii medicale, să fie impusă această taxare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri