Cum face Guvernul legile: întâi votul, apoi dezbaterea

Data publicării:
04122012 20m 20cna-36826

În aceeaşi zi în care Guvernul a adoptat ordonanţa, ministerul care a iniţiat-o, trimitea Consiliul Naţional al Audiovizualului proiectul actului normativ şi cerea analiza acestuia şi un punct de vedere.

Textul trimis la CNA de Ministerul Comunicaţiilor este diferit de cel adopat de Executiv şi anunţat de purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pe 27 noiembrie, Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă ce modifică legea audiovizualului. În forma obţinută de jurnalişti imediat după şedinţa Executivului, figurau modificări de substanţă ale legii în privinţa numirii membrilor CNA şi a sancţiunilor.

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului spunea atunci că instituţia nu a fost consultată.

Nicio modificare prinvind CNA

În aceeaşi zi, iniţiatorul, adică Ministerul Comunicaţiilor, trimitea Consiliului Naţional al Audiovizualului nu ordonanţa deja aprobată, ci un proiect. În document se cerea un punct de vedere al Consiliului. Iar în textul proiectului de ordonanţă nu apare nicio modificare care să privească CNA.

Proiectul ajungea două zile mai târziu la CNA. După ce premierul deja declarase că, pentru a fi publicată în Monitorul Oficial, ordonanţa mai are nevoie de două avize. Nici vorbă de punct de vedere de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Potrivit legii, înainte de a fi adoptată, o ordonanţă de urgenţă trebuie supusă dezbaterii publice, trebuie să aibă avizele ministerelor competente în domeniul respectiv şi trebuie cerute puncte de vedere de la instituţiile afectate direct de modificările aduse de actul normativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri