Daniel Constantin: Vom stabili dacă vor fi condiţionări vizavi de vânzarea de terenuri spre persoane fizice străine

Data publicării:
Daniel Constantin-Mfax-1

„Trebuie să acceptăm că la baza formării Uniunii Europene au stat libera circulaţie a mărfurilor şi a bunurilor. Libera circulaţie a activelor a stat la baza conceptului de piaţă unică, este adevărat că are un alt simbol, aparte pentru români, şi trebuie să luate măsuri. Cine a vrut, a putut să cumpere şi până acum prin societăţi pe care le-a înfiinţat, nu au fost limite”, a spus Daniel Constantin.

Acesta a menţionat că există deja două acte normative care vor fi puse în discuţia Parlamentului la începutul lui septembrie.

Una se referă la liberalizarea pieţei funciare şi o alta la transformarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) într-o agenţie de administrare, dar şi de reglementare a pieţei funciare după modelul francez. În Franţa, orice trazacţie pe piaţa imobiliară, funciară în special, indiferent că este între persoane fizice sau persoane juridice, este avizată de această agenţie care va exista şi în România.

„Va putea fi exercitat un drept de preemţiune, care cred că va exista din partea statului, a vecinului, a celui care a arendat terenul, vom stabili ordinea priorităţilor. Totodată, legea va stabili dacă vom pune o anumită limită 25 - 50 – 500 de hectare - vom stabili după dezbatere dacă vor exista astfel de condiţionări vizavi de vânzarea de terenuri spre persoane fizice străine. Cred că în octombrie - noiembrie vom avea ambele legi aprobate”, a susţinut Daniel Constantin.

„Acesta este lucrul pe care trebuie să îl facem în 2013. Le spun celor care vor să cumpere terenuri că România va avea un fond de creditare - garantare pe care Ministerul l-a constituit de 300 de milioane de lei. Vom pune la dispoziţia celor care vor să cumpere până la 1000 de hectare anul acesta credite cu avans de 10%, 50% din diferenţă fiind garantată de stat. OUG a fost aprobată deja, acum lansăm licitaţia, o bancă va câştiga acest licitaţie, iar cei interesaţi vor putea merge la banca respectivă. Băncile vor fi interesate de acest lucru. Există un fond şi vor avea un interes să îl gestioneze”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Începând cu 1 ianuarie 2014 va expira perioada tranzitorie de șapte ani, după care piața funciară va fi liberalizată către persoanele fizice din UE.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri