DISCUȚII CU FMI. Orban: Restricțiile bugetare ne fac probleme în asigurarea plăților

Data publicării:
12 2011orban-33068

Una dintre cele mai importante probleme ale României este gradul de absorbție al fondurilor europene. La finalul lunii octombrie România avea un grad de absorbție de doar 9,7%, asta în condițiile în care autoritățile noastre și-au asumat la începutul anului un grad de absorbție pentru finalulul anului de 20%.

Totodată, astăzi s-a luat în discuție și presuspendarea celor trei programe pe care România le are acum. Pe 25 octombrie Comisia Europeană a luat decizia să sisteze plățile pentru programul de transporturi, cel regional și cel de creștere a competitivității economice, pe motiv că s-au găsit deficiențe în gestionarea și controlul banilor veniți dinspre Uniunea Europeană.

Plățile sunt supendate până când autoritățile noastre vor remedia aceste carențe descoperite de experții Comisiei Europene.

În plus, s-a discutat despre bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2012.

Orban:Cea mai dificilă situație este cea cu programul operațional sectorial de creștere a competitivității economice

Ministrul Leonard Orban a declarat că sunt probleme majore în asigurarea plăților interne spre beneficiari, iar acestea sunt cauzate de restricțiile bugetare.

„Sunt probleme dificile și nu vreau să vă ascund că restricțiile bugetare ne fac probleme în ceea ce privește asigurarea plăților interne spre beneficiari. Trebuie să identificăm diferite soluții în special pentru programele operaționale la care plățile nu se vor relua până la finalul acestui an”, a declarat Leonard Orban.

Discuțiile au fost în principal cu reprezentanții CE, referitor la pașii pentru evitarea suspendării.

„Ne propunem ca în scurt timp să modificăm Ordonanța de Urgență nr. 30 care să permită acordarea unor competențe sporite UCEVAP-ului, structura din cadrul Ministerul Finanțelor care se ocupă cu controlul ex ante în domeniul achizițiilor publice. Mai avem niște măsuri specifice de la program la program, ceea ce ne permite măcar pentru două programe să se reia plățile până la finalul acestei luni”, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, programul cu șansele cele mai bune este Programul Operațional Regional, iar dacă rezultatele auditului pentru POSDRU vor fi pozitive și pentru acest program plățile se pot relua în luna decembrie.

„Mai avem speranțe pentru programul operațional de transport, programul de mediu, știți foarte bine că nu s-a trimis scrisoare de pre-suspendare și probabil vom relua în cursul acestei luni plățile. Cea mai dificilă situație este cea cu programul operațional sectorial de creștere a competitivității economice, unde probabil abia la anul viitor putem să finalizăm demersurile necesare pentru reînceperea plăților”, a precizat ministrul Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri