Doi chinezi din jud. Neamț riscă o pedeapsă penală pentru că au părăsit prematur izolarea la domiciliu

Data actualizării: Data publicării:
audiere-MARCEL-ION-VELA-inquam-ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Doi cetățeni chinezi, vânzători în județul Neamț, care veniseră din China, dar nu prezentau simptome de boală, au părăsit prematur autoizolarea la domiciliu și acum riscă o amendă sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, a anunțat, luni seară, ministrul de interne, Marcel Vela, la încheierea Comandamentului pentru Situații de Urgență.

„Cei doi cetățeni erau izolați la domiciliu și n-au respectat condițiile. Inspectorul-șef al luat măsurile prevăzute de lege, intră sub incidența Codului penal, articolul 352. Riscă închisoare sau amendă, în funcție de gravitatea faptei”, a spus ministrul Vela.

El a precizat că cei doi erau vânzători într-un magazin din județul Neamț și n-au respectat cele 14 zile de autoizolare la domiciliu, după ce se întorseseră din China. Pentru că la evaluarea medicală nu au prezentat simptome de coronavirus, trebuiau, potrivit regulamentelor în vigoare, să stea în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile.

Întrebat cum au fost depistați că nu au respectat perioada de autoizolare, Marcel Vela a răspuns că „prin metodele specifice ale poliției” și a menționat că există ca probe inclusiv fotografii. Fapta lor va fi documentată de către Inspectoratul Județean de Poliție și vom afla mâine (marți - n.r.) cel mai târziu soluția aplicată. Este documentat cazul cu probe și procurorul va decide pedeapsa, este prevăzută de Codul penal, deci nu polițistul o aplică, o aplică un procuror”, a explicat Marcel Vela.

17 persoane în carantină și alte 1.000 în autoizolare la domiciliu

În acest moment, în jur de 1.000 de persoane ar trebui să se afle în regim de autoizolare la domiciliu.

În ceea ce privește carantina, la București au fost două persoane care au venit de la Wuhan și care deja au ieșit din carantină, acum mai sunt în carantină cele șase persoane care au fost la bordul navei de croazieră Diamond Princess și a căror stare este bună, mai sunt în județul Dolj opt persoane care au venit din Lodi, iar în Galați au fost preluate duminică seara trei persoane pentru carantină.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri