FACTURI MAI MARI. Cât va costa încălzirea în această iarnă

Data publicării:
0612 20cost 20caldura-37102

Ca în fiecare iarnă, mulţi se întreabă care ar fi varianta cea mai ieftină de încălzire. Pentru oraşele unde primăria subvenţionează costul încălzirii este cel mai profitabil să fii branşat în sistemul centralizat, însă acolo unde preţul gigacaloriei a crescut faţă de iarna trecută, încălzirea electrică sau cea pe gaz sunt variante mai ieftine.

Pentru bucureşteni, care plătesc cea mai ieftină gigacalorie din ţară, cu un preţ de numai 180 de lei, rămâne în continuare profitabil să fii branşat la sistemul centralizat.

Pentru o familie de patru persoane, care locuieşte într-un imobil neizolat termic, cele mai mari costuri sunt dacă aleg încălzirea cu gaz, iar cea mai ieftină este încălzirea cu energie electrică. Cum preţul metanului s-a scumpit cu 5% în toamnă, iar lipsa izolaţiei permite căldurii să iasă din apartament, locuinţa trebuie încălzită mai mult.

Pentru un bloc reabilitat termic, sistemul centralizat este cea mai ieftină soluţie, în timp ce costul cu încălzirea electrică prin pardoseală devine cel mai costisitor. În plus, investiţia în încălzirea prin pardoseală este de 1.300 de euro pentru un apartament obişnuit. Iarna va fi grea însă pentru proprietarii din blocurile neizolate. În plus, mulţi încă mai au datorii de anul trecut.

„Sunt asociaţii de locatari care au datorii acumulate de-a lungul anilor. O să apară astfel de necazuri, dar RADET o să aibă înţelepciunea să nu oprească căldura în timpul iernii”, este de părere Dan Rujan, reprezentantul Ligii Habitat.

Şi pentru cei care locuiesc la casă se pare că încălzirea electrică este mai ieftină decât cea pe gaz. Asta în ciuda faptului că pentru o casă de 150 de metri pătraţi investiţia pentru încălzirea prin pardoseală, cu tot cu boiler pentru apa caldă, ajunge la 2.800 de euro.

Constănţenii plătesc cea mai mare factură

În ţară, constanţenii vor plăti cel mai mult la întreţinere în această iarnă. Aici, gigacaloria costă 340 de lei. Costuri ridicate cu încălzirea vor fi şi pentru locuitorii din Arad, Alexandria, Iaşi sau Sibiu.

Arădenii plătesc unul dintre cele mai ridicate preţuri ale gigacaloriei din ţară: 290 de lei. Faţă de preţul de la sursă, de 307 lei, diferenta este de doar 5%, subvenţie suportată de primărie. O situaţie similară se înregistrează şi la Craiova.

Anul viitor, gazele se vor scumpi cu încă 10 procente, energia electrică cu aproximativ 7 la sută, iar preţul gigacaloriei va creşte în oraşele în care încă este subvenţionat de primării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...