FOTO. Membrii unei familii din Maramureș, acuzați că răpeau bărbați pe care îi băteau și îi exploatau ca sclavi la o fermă

Data publicării:
sclavi diicot5
Foto: DIICOT

Membrii unei familii din Maramureș sunt acuzați de procurorii DIICOT că răpeau bărbați cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi exploatau la o fermă. Oameni erau bătuți și înfometați, potrivit procurorilor care spun că au salvat cinci victime ale traficului de persoane.

DIICOT Maramureș a făcut astăzi două percheziţii în localitatea Bozânta Mică, județul Maramureș, în dosarul privind destructurarea unui grup organizat specializat în trafic de persoane.

Foto: DIICOT
Foto: DIICOT

Fotografii: DIICOT

Potrivit prcurorilor, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale.

Oamenii erau racolați din gara din Baia Mare. „Profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.

Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective”, spun procurorii.

Potrivit DIICOT, celor răpiți li se luau actele de identitate și telefoanele mobile, pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile, și erau sechestrați în anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces erau încuiate de către membrii grupării cu lacăte.

La una dintre percheziții, într-una dintre încăperile gospodăriei inculpatului C.M. şi a familiei sale, a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin. Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi.

Totodată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au reușit să probeze activitatea infracțională a grupării cu privire la aceleași fapte săvârșite asupra altor 4 persoane, potrivit comunicatului.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri