Începe Săptămâna Mare. Ce semnificație au zilele Sfintelor Pătimiri. Explicațiile preotului pentru credincioși până în ziua Paștelui

Camelia Sinca Data publicării:
Săptămâna Mare înainte de Paște. Foto Shutterstock
Săptămâna Mare înainte de Paște. Foto Shutterstock

Săptămâna Mare este ultima din postul Paștelui, înainte de marele praznic al Învierii Domnului. În aceste zile, biserica celebrează evenimente religioase importante și oficiază sfintele slujbe de Denii. În tradiția ortodoxă,  Săptămâna Patimilor începe odată cu Duminca Floriilor, din 13 aprilie 2025, și durează până în Sâmbăta Mare.

Credincioșii intră de luni, 14 aprilie, în Săptămâna Mare, până sâmbătă, 19 aprilie 2025. Potrivit rânduielilor canonice, în aceste zile se ajunează (se ține post) din prima parte a zilei și până spre seară.

Ce înseamnă Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor Domnului se mai numește și Săptămâna Mare. Este perioada de timp care amintește de patimile lui Hristos și îi pregătește pe oameni pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, ziua Învierii. Una dintre caracteristicile perioadei o reprezintă Deniile, sfintele citiri din biserică în care sunt descrise evenimente din viața Mântuitorului.

„Imediat după duminca Floriilor începe Săptămâna Sfintelor Pătimiri. De acum mulți oameni aleg să țină post negru, cu credință și nădejde în Dumnezeu, dar și să participe la slujbe de spovedire.

În ultima săptămână înainte de Paște, noi, românii, avem și respectăm printre cele mai frumoase obiceiuri și tradiții strămoșești. Odată cu Săptămâna Mare, începem să intrăm în atmosfera marelui praznic, cel al Învierii Mântuitorului.

De acum se pregătesc casele și gospodăriile pentru ziua de Paște, se face curățenie în curți și se gătesc bucatele pentru sărbătoare. Este o perioadă de liniște în care trebuie să primeze iubirea față de noi și aproapele nostru. Este un timp bun pentru a cere iertare tuturor celor dragi, pentru a putea întâmpina cu bucurie și mântuire în suflet marea sărbătoare a Învierii Domnului. ”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu.

Săptămâna care urmează după praznicul Învierii Domnului poartă denumirea de Săptămâna Luminată.

Ce semnificație au zilele din Săptămâna Patimilor în biserică

  • Sfânta și Marea Luni - se face pomenirea de fericitul Iosif cel preafrumos și smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului;
  • Sfânta și Marea Marți - se face pomenirea Pildei celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie;
  • Sfânta și Marea Miercuri - se face pomenire de femeia cea păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul;
  • Sfânta și Marea Joi - ziua este închinată celor patru evenimente importante din viața Mântuitorului:  sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea mai presus de fire (arhierească) și vânzarea Domnului, începutul Patimilor.
  • Sfânta și Marea Vineri - se face pomenire de „Sfintele mântuitoare și înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”
  • Sfânta și Marea Sâmbătă - se face pomenire de Îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

Ce tradiții și obicieiuri sunt în zilele din Săptămâna Mare

Lunea Mare - creștinii încep curățenia de paște. Se spală haine și se pregătesc gospodăriile pentru praznicul Învierii Domnului.

Marțea Mare - potrivit tradițiilor populare, ziua de marți este dedicată treburilor casnice. Ziua mai este cunoscută și sub denumirea de Marțea Seacă.

Miercurea mare - este ultima zi în care se mai spală haine și ziua în care se definitivează treburile în gospodărie.

Joia Mare - Se vopesec ouăle de Paște și începe pregătirea preparatelor culinare. În diferite zone ale țării, din Joia mare gospodinele încep să coacă aluatul pentru cozonac sau pască. Începând de joi nu se mai spală haine și nici nu se mai fac treburi grele în case.  În Joia Mare credincioșii merg la Denia celor 12 Evanghelii.

Vinerea Mare - mulți oameni aleg ziua de vineri pentru post negru, în amintirea Patimilor lui Hristos. Potrivit supersițiilor, în această zi nu se spală și nu se calcă haine, nu se mătură și nu se coase.

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire pentru ziua de duminica Paștelui. Acum se termină preparatele culinare, iar oamenii se pregătesc pentru slujba mare de Înviere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Judeţele din România care par că iau foc! Temperaturile cresc alarmant, ce trebuie să faci imediat
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Rod Stewart a dezvăluit secretul căsniciei cu Penny Lancaster, cu care e căsătorit de aproape 20 de ani...
Film Now
Brad Pitt și Tom Cruise au fost în discuții pentru „Ford v. Ferrari”. De ce a renunțat starul din „Top Gun”...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
Câte dușuri e recomandat sa faci vara după ce ieși la pensie? Avertismentul medicilor: Pot face rău
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie