INTERVIU EXCLUSIV. Fotograful român arestat în Mexic s-a întors acasă

Data publicării:
23122012 20m 20fotograf 20mexic-40231

Jurnalistul spune că judecătorul l-a eliberat și ca urmare a presiunilor făcute de sora sa, care a mediatizat cazul. O echipă Digi24 l-a intervievat în exclusivitate, la întoarcerea în România.

Acesta a fost momentul în care aventura mexicană a lui Mircea Topoleanu a ajuns la un final fericit. Jurnalistul a fost arestat la începutul acestei luni, în capitala Mexicului. După opt zile de arest şi alte două săptămâni în care şi-a căutat dreptatea pe la instituţiile statului mexican, fotoreporterul a revenit în ţară. Asta, la doar o zi după nunta surorii sale.

„După doi ani în care am tot zis ce frumos e Mexicul, pe 1 decembrie am fost arestat pentru că făceam fotografii, făceam fotografii unor politiști care băteau niște tineri”, povestește Mircea Topoleanu.

„După doi ani, e destul de schimbat, dar în rest cu același optimism cu care a plecat”, crede Daniel Ene, una dintre rudele care l-au așteptat la aeroport.

Jurnalistul fotografia protestele provocate de învestirea noului preşedinte mexican, Enrique Pena Nieto. Românul a fost bruscat de forţele de ordine. Echipamentul, în valoare de mii de euro, i-a fost confiscat.

„Niciodată nu mi-a fost atât de frică. După ce am fost furat de poliție, după ce mi-au furat banii și camera, după ce am văzut cum torturau cu șocuri electrice în mașina poliției, niciodată nu mi-a fost atât de frică”, mărturisește tânărul.

În cele opt zile de arest, autorităţile mexicane le-au interzis rudelor să ia legătura cu Mircea. „Am fost bătuți, înjurați, stăteam opt într-o cameră, mancare foarte puțină, cu toate că absolut cei 110 oameni eram ilegal acolo”, povestește fotograful.

L-a salvat de închisoare protestul surorii sale, care a pornit alături de presa din Mexic, dar și de organizațiile media din România, o campanie pentru eliberarea lui Mircea. S-au alăturat cauzei și mai mulți politicieni.

„Sora lui Mircea a făcut foarte mare tam-tam și într-un fel ne-a ținut la curent în fiecare zi cu ce se mai întâmpla acolo, chiar dacă lucrurile oscilau foarte tare, adică într-o zi erau vești bune și a doua zi totul se năruia”, povestește o altă rudă, Ana Nicolescu.

Justitia mexicană a decis în cele din urmă că Mircea Topoleanu este nevinovat. Viza de şedere în Mexic însă nu i-a mai fost prelungită, după acest incident. Mircea Topoleanu lucra în Mexic de doi ani, ca fotoreporter freelancer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri