Inundațiile lovesc an de an, dar localitățile din Galați sunt nepregătite în faţa inundaţiilor

Data publicării:
Inundatii Galati 6033169-Mediafax Foto-Tudor Neacsu-1

„În decurs de 40 de minute s-a umplut toată albia asta de aici. A fost o viitură foarte mare. Apa a trecut, au rămas amprentele”, spune un localnic.

Localnicii din Corod, judeţul Galaţi, îşi amintesc cu amărăciune că apele le-au năvălit în case de patru ori anul acesta. Săptămâna trecută, 300 de locuinţe au fost afectate. O sută nu mai pot fi locuite. Iar de la an la an, apele înaintează tot mai mult, pentru că nu niciun dig nu le opreşte.

Primarul spune că de opt ani a încercat să facă rost de bani europeni sau de la Guvern, dar nu a primit nimic. Din bugetul local, primarul a cheltuit 200.000 lei pentru a mări malul. Însă toate eforturile au fost în zadar.

Au efectiv măturate digurile de protecţie. Am fost înştiinţaţi că vom fi beneficarii unor lucrări pe râul Corozel după inundaţiile din 12 iunie”, declară Vasile Cârjeu, primarul din Corod.

Dar nu s-a întâmplat nimic nici până în ziua de astăzi. Localnicii din Matca tremură şi ei de câte ori meterologii anunţă cod galben de ploi.

„Acolo a fost inundat tot, plin cu apă, iar aici în partea asta a fost inundat tot drumul și toate casele din partea dreaptă”, povestesc localnicii.

Firesc, de vreme ce chiar primarul ne spune că digurile care apărau comuna de ape s-au năruit demult.

De 20 de ani nu au mai fost facute aceste lucrari, care sunt necesare”, spune Nelu Costea, primarul din Matca.

De la oraş, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că nu lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt prioritatea lor.

În documentul de pe site-ul prefecturii Galaţi, la rubrica „Investitii ale Administraţiei Bazinale de Apă Prut - Bârlad” apare negru pe alb faptul că s-au prevăzut cheltuieli pentru protejarea localităţilor Corod şi Matca de inundaţii. Între timp localnicii au fost inundaţi de patru ori. Reprezentanţii companiei Apele Române, obligaţi să se ocupe de îndiguiri, nu au vrut să comenteze situaţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri