Judecătorul Neacşu, informat că i s-a percheziţionat calculatorul. DNA spune că adresa era greşită

Data publicării:
04032013 20dna2-52748

Actualizare 16.00.„La data de 1 martie 2013, noile acuzaţii au fost aduse la cunoştinţa învinuitului în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. În acest context, la solicitarea învinuitului Neacșu Adrian-Toni şi a apărătorilor aleşi, acestora le-a fost prezentat, de către procurori, calculatorul ridicat de la sediul CSM, sigilat, precizându-se că nu s-a intervenit asupra acestui obiect în niciun mod, prin urmare nu a fost efectuată nicio percheziţie informatică şi, pe cale de consecinţă, nu a fost încălcat vreun drept al învinuitului. Menţionăm că acest calculator a fost ridicat în condiţiile şi în conformitate cu procedura prevăzută de art. 96 si 97 din Codul de procedură penală”, precizează DNA, într-un comunicat.

În ceea ce priveşte declaraţiile judecătorului Neacșu Adrian-Toni, făcute în spaţiul public, în sensul că procurorii au percheziţionat calculatorul, în mod ilegal, DNA menţionează că „acesta a speculat o eroare de tehnoredactare din conţinutul Rezoluţiei întocmite de procurorul ierarhic superior”.

„Prin această Rezoluţie a fost respinsă plângerea învinuitului împotriva actelor de urmărire penală efectuate de procurorul de caz. Aceste inadvertenţe de formulare au fost remediate şi comunicate atât învinuitului cât şi apărătorilor aleşi. Deşi învinuitul şi apărătorii aleşi ai acestuia cunoşteau situaţia menţionată, ei au susţinut în continuare, în spaţiul public, că procurorii au încălcat legea în timpul anchetei penale. Acest lucru induce ideea că scopurile acestui demers sunt acelea de a face presiuni prin intermediul opiniei publice asupra procurorilor, de a decredibiliza organul de urmărire penală şi de a crea suspiciunea efectuării unei anchete bazate pe arbitrariu”, potrivit sursei citate.

Actualizare 12.50. DNA spune că încă de vineri a anunțat că a fost o greșeală, iar astăzi, în scris, i-a transmis acest răspuns și judecătorului Neacșu.

Pe de altă parte, CSM se apără şi spune că s-a făcut ridicarea de bunuri, în baza unui aviz al conducerii, dar a subliniat că tot ceea ce s-a făcut s-a realizat în condițiile legii.

Adrian Neacşu susţine că procurorii DNA au putut să-i percheziționeze biroul numai cu acordul conducerii CSM. După ridicarea calculatorului, judecătorul a anunţat că a făcut o plângere la procurorul de secţie de la DNA, iar acesta din urma i-ar fi răspuns că unitatea centrală a computerului a fost supusă unei percheziții informatice, astfel că nu poate fi restituită, iar informaţiile strânse cu această ocazie vor fi folosite în etapa de cercetare penală.

Adrian Neacșuspune că deținea în computer informații personale în legătură cu activitate lui de membru CSM, dar și o serie de documente strategice privind activitatea secției și corespondențe cu reprezentanţii Comisiei Europene.

În data de 24 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a început urmărirea penalăfaţă de judecător, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. Lui Neacșu i se impută că a făcut mai multe deconturi ilegale, în valoare totală de 50.000 de lei. Adrian Toni Neacșu este membru în CSM din anul 2011. El se numără printre ceișapte judecători CSM care au decis să informeze Comisia Europeanăcu privire la procedurile de revocare a membrilor Consiliului, demarate de adunările generale ale instanțelor o dată scandalul declanșat în urma alegerilor din 4 ianuarie, când la conducerea instituției a ajuns un procuror.

Pe de altă parte, Adrian Neacșu este vizat și de oprocedură a Agenției Naționale de Integritateîn legătură cu programul Jurindex, un site care afișează hotărârile judecătorești din întreaga țară. Neacșu este suspectat de conflict de interese pentru că și-ar fi arogat drepturile de autor pentru acest site a cărui lansare a supervizat-o.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...