Legume mai scumpe în piețe. Producătorii au majorat prețurile din cauza temperaturilor scăzute

Data publicării:
piata-1

După investiţii de zeci de mii de euro făcute în răsaduri şi sere, legumicultorii se aşteptau la un an bun. Temperaturile din ultimele zile au fost însă devastatoare pentru culturi. Termometrele au indicat aproape zero grade, iar legumele de sezon au început să se strice. Petru Zamisnicu şi-a calculat deja pierderile.

„Dacă pică bruma, toate recoltele, roşia, vânăta, ardeiul, sunt distruse şi ramânem cu rădăcinoasele. Un procent de 20 la sută ne-a distrus bruma”, spune el.

Nu este singurul caz. Aproape toţi legumicultorii din Iaşi au raportat deja pierderi. 

Producătorii au majorat acum preţurile pentru a mai recupera din pagubă. Un kilogram costă acum cu 50 de bani mai mult. În cazul gogoşarilor, diferenţa este mult mai mare.

„Ne temem să nu se strice. Dacă pică o brumă, normal că se strică. Acum castraveţii costă 3 lei, roşiile 3 lei, 2,5 lei. Lăsăm după mâna clientului”, spune un comerciant.

Oamenilor nu le vină să creadă cât de mult s-au scumpit legumele în ultimele zile.

Producatorii spun că ar putea reduce din pierderi dacă temperaturile nu vor mai continua să scadă. În privinţa preţurilor însă, sunt slabe speranţe să mai poată ajunge măcar la nivelul de săptămâna trecută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri