Meteoritul dezintegrat în atmosfera Rusiei se vinde pe bucăţi

Data publicării:
1802 20meteorit-50242

Meteoritul care a explodat în atmosferă deasupra oraşului Celiabinsk din sudul Uralilor s-a spart în şapte bucăţi mari şi alte câteva sute de dimensiuni mici, multe recuperate de specialişti. Unul dintre fragmentele mari a căzut în lacul Cebarkul, unde a lăsatîn gheaţăo gaură cu diametrul de opt metri.

Între timp, experţii au declanşat o dezbatere asupra instalării unui sistem de alertă pentru astfel de cazuri. „Savanţii americani profită de evenimentul de la noi pentru a realiza analize. Noi de ce avem nevoie? Ne trebuie cel puţin un telescop performant care să detecteze un asteroid de la un milion de kilometri distanţă”, arată şeful Observatorului Astronomic din Moscova, Vladimir Lipunov.

În orice caz, specialiştii ruşi au anunţat că vor mai realiza unele analize până vor înregistra oficial meteoritul în catalogul internaţional.

Potrivit agenţiei spaţiale ruseşti, obiectul de zece tone provenit din spaţiu a intrat în atmosferă cu viteza de 30 de kilometri pe secundă. Explozia sonică ce i-a urmat a avut o putere de 30 de ori mai mare decât cea produsă de bomba atomică de la Hiroshima. Peste 1200 de persoane, printre care 300 de copii, au fost rănite de geamurile sparte şi pereţii prăbuşiţi de forţa undei sonice.

Pe site-ul avito.ru, sunt de vânzare bucăţi desprinse din meteorit, susţin comercianţii online. Acest exemplar ajunge la suma de 1 milion de ruble.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Un meteorit s-a dezintegrat în atmosferă deasupra Rusiei. Sute de persoane au fost rănite

Ploaie de meteoriți. Imagini cu reacția rușilor, când geamurile unui birou se sparg

Meteoritul căzut în Rusia a provocat rănirea a 1000 de persoane şi pagube materiale în 3000 de clădiri

Meteoritul din Rusia a distrus 200.000 de metri pătraţi de geamuri

Asteroidul 2012 DA14 a trecut vineri seară la 27.700 kilometri de Terra

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri