Minerii au rămas în București, deghizați în militari, și după 15 iunie 1990

Data publicării:
miner

În data de 15 a venit ordin că trebuie să plecăms și ne-am adunat să ne retragem către gară”, își amintește Constantin Ştefănescu.

Ministerul Transporturilor le punea la dispoziţie trenuri spre casă. Dar maistrul n-a plecat. „Era un general, Vasile Ionel, că nu-i uit niciodată numele...şi veni conducerea și ne anunță că de la fiecare mină trebuie să rămână 40 de oameni și unul care să rămână cu cei 40 de oameni”, spune acesta.

De la expoziţie, maistrul şi ortacii săi de la Livezeni au fost preluaţi de armată.

Ne-au dus cu autobuzele la unitatea militară, la 1210, prin Ghencea, pe acolo pe undeva. Ne-au cazat acolo, că să stăm în caz că mai izbucneşte ceva”, spune maistrul.

Oficial, ortacii părăsiseră Capitala. „Ni s-au dat haine militare: bonetă, camașă, pantaloni, ciorapi, bocanci, ne-au îmbrăcat militari”, adaugă Constantin Ştefănescu .

Pe 16 iunie, au descoperit că unul dintre ortaci furase bani şi s-a ajuns la îmbrânceli. Banii, 100.000 de dolari, ar fi fost furaţi din casa lui Ion Raţiu 100 cu ajutorul a doi militari.

Pe 17 iunie, ortacii au fost urcaţi în camioane militare şi duşi la Gara de Nord, de unde au luat trenul către Petroşani.

Acum, după 23 de ani, maistrul regretă că minierii s-au lăsat folosiţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri