Nemții, speriați de imigranții români și bulgari

Data publicării:
19022013 20m 20imigranti 20germania-50447

Pentru locuitorii din Duisburg, oraş din vestul Germaniei, romii veniţi din România şi Bulgaria reprezintă un adevărat coşmar. Poliţia este depăşită de situaţie, scriu mai multe publicații germane de renume, printre care Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitungși Der Westen.

„Aici nu erau gunoaie ieri. Sunt aici de azi noapte. Ieri, nu era nimic aici”, spune un poliţist din Duisburg.

La periferia oraşului, unde există locuinţe sociale, germanii spun că sunt de-a dreptul terorizaţi de esticii care le-au schimbat viaţa în ultimii ani.

„Situaţia a devenit gravă. Aşa o mizerie şi atâtea gunoaie, cum se strâng, acum, aici, noi, germanii, n-am mai întâlnit. Cei mai mulţi dintre locuitorii germani, mai cu seamă cei care au copii, s-au mutat de aici”, spune o locatară.

Prezenţa ziariştilor de la revista ,,Der Spiegel” este primită cu ostilitate de romii români, ale căror locuinţe le recunoşti după rufele atârnate la geam.

„Imigranții foamei”

Potrivit nemţilor, cei mai mulţi dintre imigranţii români au venit să muncească pe şantiere, la dărâmarea clădirilor. Nemţii spun că ,,imgranţii foamei”, români şi bulgari aduc cu ei boli, gunoaie şi hoţii.

Potrivit datelor prezentate de poliţie, în ultima perioada, locatarii dintr-un singur complex de locuinţe sociale din Duisburg au comis 279 de infracţiuni. De cele mai multe ori a fost vorba de furturi.

„Oamenii au venit aici dintr-un mediu şi mai precar şi se simt aici ca într-un paradis. Nu prea fac diferenţa între ce este al meu şi ce este al tău”, explică Ramon van der Maat, poliţist în Duisburg.

Statistici în creștere

Potrivit datelor furnizate de Biroul german de statistică, numărul imigranţilor proveniţi din România şi Bulgaria a crescut în ultimul an cu 24 la sută, în timp ce numai în 2011, aproximativ 150.000 de români şi bulgari trăiau în Germania. Dacă în 2007 erau înregistrați 64. 000 de imigranţi, în 2011, numărul lor a ajuns la 147.000, arată Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Oamenii să se stabilească în altă parte, nu aici, la noi. Vin din ce în ce mai mulţi”, spune Karin Heimann, pensionară.

Presa şi politicienii din diverse oraşe germane se tem că anul viitor, romii români şi bulgari vor lua cu asalt ţara. Sunt vizate oraşele Frankfurt, Mannheim, München, Dortmund şi Duisburg. Iar autorităţile locale se tem că afluxul de imigranţi săraci veniţi din est va creşte costurile sociale cu milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri