Orașele în care s-a scris istoria Unirii

Data publicării:
24012013 20orase-45479

Un alt loc-cheie care își leagă numele de Unire este orașul Focșani. Despărțit în două de un braț al Milcovului, împărțit forțat în Focșanii Moldovei și Focșanii Munteni, urbea întruchipa în acea vreme drama celor două țări vecine și surori. Pe 5 februarie 1859, domnitorul Cuza a intrat în oraș, unde a fost primit ca un personaj providențial, în urale și onor.

Borna de hotar care acum se află în centrul orașului Focșani arată că pe aici a trecut râul Milcov care reprezenta granița dintre Muntenia și Moldova

În dulcele târg al Ieșilor mai stă în picioare casa lui Alexandru Ioan Cuza, transformată astăzi în Muzeul Unirii. Un spațiu în care se mai păstrează obiectele personale ale Domnitorului. Este locul în care îl primea des la sfat pe prietenul și viitorul său prim-ministru Mihail Kogalniceanu. Cel care în ziua în care Cuza a devenit domn i s-a adresat memorabil : „Alegându-te pe tine domn, am voit să arătăm lumii ceea ce dorește toată țara, la legi noi, om nou. Fii dar omul epocei tale, Măria ta".

Citiţi şi:

DIGIVOX. Ce spun românii despre Mica Unire

Cu pași mari către Mica Unire

Mica Unire, cu acordul marilor puteri

Unirea, anunțată pe dealul Mitropoliei

Cuza, omul potrivit la locul potrivit

Hotel Concordia, clădirea în care s-a născut România modernă, este o ruină

Unirea, o dorință „veche” a românilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri