Parlamentarii ar putea rămâne fără hotel, dirune și benzină. Ce șanse are austeritatea în Parlament?

Data publicării:
9012013 20parlament-42896

Multor parlamentari nu le-au picat prea bine propunerile conducerii Camerei Deputaților. Din informațiile Digi24, nu sunt dispuși să renunțe la hotel sau la diurna pentru deplasarea acasă. În plus, pentru ca noile măsuri să intre în vigoare trebuie modificat statutul Camerei Deputaților și Senatului, iar aceasta se poate într-o ședință de plen în care să existe votul favorabil a jumătate plus unu dintre parlamentari.

De două zile parlamentarii caută soluţii pentru reducerea cheltuielilor, presaţi de avertismentul că bugetul pe acest an va fi identic cu cel de anul trecut, chiar dacă numărul parlamentarilor a crescut cu 118. Ar fi nevoie de foarte multă voință politică pentru ca austeritatea să poată fi pusă în practică.

Unii parlamentarii sunt dispuşi să renunţe la cazarea la hotel şi să stea cu chirie, pentru a reduce cheltuielile.

Senatorii și deputatii au cazare gratuită în hoteluri de 4 și 5 stele din București. Statul cheltuiește în jur de 6 milioane de lei pe an, pentru că unul din șapte parlamentari alege camera de hotel.

Pot încasa între 2.000 și 4.000 de euro pe lună pentru cazare.

O cameră de hotel de 3800 de euro - în care a filmat echipa Digi24 - are acces la internet, două încăperi dotate cu plasmă și în baie, cadă cu hidromasaj.

Statul le platește cazarea deputaților atât în timpul activității parlamentare, cât și pe timpul vacanțelor.

Alternativa oferită de conducerea Camerei Deputaților este acum acordarea unei sume fixe de 3500 de lei pentru închierierea unui apartament.

Economii s-ar mai putea face și la capitolul transport

Dacia Logan este mașina pe care o primește fiecare deputat la început de mandat. Odată cu mașina vine și soferul personal. Nu există un control foarte strict cu ce face fiecare parlamentar cu autoturismul pe care îl primește, îl poate folosi la orice oră, în orice moment fără să dea socoteală nimănui.

Odată cu mașina personală vine și decontarea benzinei - 9 litri la 100 de km, așa se calculează conform regulamentului. În plus, parlamentarului îi sunt decontate toate cheltuielile cu service-ul.

Conducerea Camerei Deputaților vrea ca aleșilor să nu li se mai deconteze combustibilul și service-ul auto. Parlamentarii vor fi nevoiți să își acopere aceste cheltuieli din suma forfetară. Este luată în calcul și posibilitatea folosirii unui autoturism de către mai mulți deputați.

„Mi s-a părut o idee năstrușnică ca parlamentarul dintr-un colegiu să împartă același autoturism. Ține de desene animate această propunere”, a comentat parlamentarul PPDD Radu Popa.

Și deplasarea cu avionul a fost resticționată, la doar două călătorii pe săptămână.

Deocamdată nu intră în discuție tăierea salariilor, ci doar a diurnelor de deplasare.

Andreea Paul, deputat PDL, a declarat marți seara, la Digi24, că și-ar dori să vadă pe masă o decizie prin care parlamentarul trebuie să-și micșoreze salariul. „Ia să o văd și pe asta. Voi fi acolo și voi vota pentru”, a promis Andreea Paul

Noul Parlament este în impas, tocmai pentru că odată cu creşterea numărului de parlamentari, cu 118 mai mulţi decât precedentul, legislativul are nevoie de o suplimentarea bugetului cu minim 16 milioane de euro.

Mulți se gândesc deja la o rectificare ulterioară de buget.

________________________________________________________

Pentru a doua zi consecutiv, conducerea Parlamentului analizează posibile soluţii de reducere a cheltuielilor, astfel încât Legislativul să nu depăşească bugetul. Ieri discuţiile au avut loc doar între reprezentanţii USL, care au avansat mai multe variante.Astăzi au fost invitați la discuții și cei din opoziție, de la 10.30.

Ieri au fost dezbătute câteva variante de reducere a cheltuielilor, dar nu au fost primite tocmai bine.

Indiferent care va fi varianta aleasă, un lucru este cert. Camera Deputaților trebuie să taie din cheltuieli, pentru că banii nu ajung. Bugetul este același cu cel de anul trecut, dar numărul deputaților este mult mai mare. Aceeași situație este și la Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri