Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva, o afacere profitabilă pentru Biserica Ortodoxă

Data publicării:
afacere 3

Două magazine ale Mitropoliei sunt plasate strategic în calea pelerinilor, chiar pe aleea ce duce la catedrală. Se vând de toate: icoane mari, iconiţe de buzunar, acatiste, cărţi de teologie, brăţări, accesorii pentru telefoane mobile sau chiar candelabre.

Cinci lei costă o sticluţă specială pentru aghiasmă, 15 lei o bijuterie din argint pentru celular şi 3 lei o sticluţă cu mir. Icoanele cu Fecioara Maria se vând cu preţuri cuprinse între 13 şi 200 de lei. Cruciuliţele şi candele costă între 5 şi 30 de lei.

Oricât ar fi de sărmani, pelerinii nu pleacă din curtea Mitropoliei fără să aprindă o lumânare, fără să lase un pomelnic, sau fără să ia un mănunchi de busuioc. Unii au cumpărat de câteva zeci de lei, alţii, mai cu dare de mână, recunosc că au scos din buzunar chiar 1.000-1.500 de lei.

În cele cinci zile de pelerinaj, preoţii vând cărţi şi obiecte de cult cât pentru un an întreg. Tranzacţiile merg pe bandă rulantă, iar stocurile sunt imediat împrospătate. Preoţii însă nu pot spune câţi bani lasă credincioşii pe durata praznicului la magazine şi în cutiile milei.

Este o procedură foarte strictă, este o comisie care adună aceşti bani. Îi numără şi îi predau la bancă imediat. Ei se regăsesc apoi în veniturile Mitropoliei şi din aceste venituri se sprijină lucrarea pe care noi o avem. Anul trecut s-a făcut o lucrare filantropică de peste 110 miliarde de lei vechi, de care au beneficiat, în afară de parohii, peste 160.000 de persoane. Sunt cifrele oficiale, sunt venituri declarate. Nu se îmbogăţeşte nimeni”, a declarat preot Constantin Sturzu, consilier al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Un lucru e cert: numărul pelerinilor a fost mare anul acesta, iar încasările vor fi pe măsură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri