Plan Roșu de Intervenție într-o tabără din Vârtop: 21 de persoane au ajuns la spital cu posibilă toxiinfecție alimentară

Un grup de 21 de persoane, majoritatea copii, turişti din Timişoara şi Bucureşti, au fost transportaţi în noaptea de marţi spre miercuri la spital în urma unei toxiinfecţii alimentare survenite în staţiunea Vârtop. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat o amendă de 22.000 lei și a închis restaurantul hotelului respectiv.
ACTUALIZARE 16.34 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a aplicat o amendă de 22.000 lei şi a propus suspendarea activităţii pentru restaurantul hotelului din staţiunea Vârtop (Arieşeni), unde erau cazaţi copiii care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, verificările realizate în urma suspiciunii de toxiinfecţie alimentară au scos în evidenţă mai multe nereguli. Astfel, au fost identificate o stare necorespunzătoare de igienă şi întreţinere a spaţiilor şi ustensilelor folosite, lipsa documentelor de provenienţă şi trasabilitate a materiilor prime şi lipsa documentelor care să ateste starea de sănătate a personalului.
„Pentru aceste neconformităţi a fost aplicată o sancţiune contravenţională de 22.000 de lei. Totodată, au fost reţinute 78 de kg de carne, produse din carne şi peşte, direcţionate către neutralizare într-o unitate specializată. A fost propusă emiterea unei Ordonanţe de Suspendare a Activităţii, începând cu data de 09.07.2025. Au fost recoltate probe din meniul servit în data de 07.07 şi din toate produsele alimentare utilizate. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, iar rezultatele analizelor vor fi comunicate de îndată ce sunt disponibile”, spune sursa citată.
La rândul său, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a anunţat că a dispus închiderea temporară a activităţii în blocul alimentar al Hotelului Cristalin din Arieşeni, unde au fost cazaţi copiii. Totodată, s-a discutat cu administratorul hotelului-restaurant ca, în perioada în care blocul alimentar va sta închis, copiilor din cele două grupuri, Bucureşti şi Timişoara, să le fie asigurată masa de la alte unităţi în sistem catering.
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-au autosesizat şi au demarat un control în tabăra respectivă ca urmare a informaţiilor semnalate despre posibilul caz de toxiinfecţie alimentară din staţiunea Vârtop-Bihor.
Cele două echipe de control s-au deplasat la Hotel Cristalin din Arieşeni unde au fost cazaţi şi au mâncat cei 59 de copii şi 9 adulţi. Potrivit ANPC, simptomele de posibilă toxiinfecţie alimentară s-au manifestat doar la grupul de Bucureşti. 16 copii şi 2 adulţi au fost internaţi în noaptea de 8 iulie spre 9 iulie, iar în dimineaţa zilei de 9 iulie, după sosirea echipelor de control, au fost trimişi la spitalul din Oradea încă 10 copii şi un adult. Preventiv, deşi aceştia nu prezentau simptome, ISU i-a transportat la unitatea medicală din Oradea.
ACTUALIZARE: Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Damiela Rahotă, starea pacienţilor este bună, în prezent, simptomele manifestate de aceştia fiind uşoare spre medii.
„În noaptea de marţi spre miercuri, 09 iulie a.c., în urma unui apel primit prin numărul unic de urgenţă 112, a fost semnalată o posibilă toxiinfecţie alimentară în staţiunea turistică Vârtop, în rândul unui grup de 57 de persoane aflate în tabără, din care 8 adulţi şi 49 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani", a informat miercuri, într-un comunicat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor.
„În această dimineaţă s-au mai prezentat la spital încă 3 copii, care prezintă simptomatologie de toxiinfecţie alimentară," a mai anunţat ISU Bihor.
Doctor Daniela Rahotă a precizat că turiştii erau cazaţi la hotelul Cristalin din Vârtop, unde în cursul nopţii au fost delegate două echipe de inspectori, una cu specialişti de la DSP şi de la DSVSA, iar o altă echipă se află la spital pentru ancheta epidemiologică şi a constata starea pacienţilor, potrivit Agerpres.
„Din primele date, putem spune că au prezentat simptome uşoare şi medii, specifice pentru toxiinfecţii alimentare: greaţă, vărsături, dureri abdominale. Sunt două grupuri cazate acolo, din Timiş şi Bucureşti, afectat ar fi grupul din Bucureşti. Nu ştiu deocamdată ce au consumat, colegele verifică meniul, pentru că gazda este obligată, în caz de alimentaţie colectivă, să ţină probe pe 48 de ore. Se vor face analize şi vom vedea. Starea pacienţilor este bună. Am discutat şi cu medicii de pe ambulanţe, care i-au transportat şi spuneau că starea lor este bună. Simptomele sunt uşoare spre medii", a declarat directoarea DSP Bihor.
Știrea inițială: „În noaptea de marţi spre miercuri, 09 iulie a.c., în urma unui apel primit prin numărul unic de urgenţă 112, a fost semnalată o posibilă toxiinfecţie alimentară în staţiunea turistică Vârtop, în rândul unui grup de 57 de persoane aflate în tabără, din care 8 adulţi şi 49 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani”, anunţă miercuri dimineaţă ISU Bihor, potrivit News.ro.
Având în vedere număr mare de persoane implicate, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea resurselor la faţa locului în vederea optimizării misiunii de răspuns.
La locul intervenţiei au fost direcţionate de urgenţă două echipaje medicale de prim-ajutor cu ambulanţe SMURD, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea, patru echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, precum şi două microbuze de transport persoane din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor.
La sosirea echipajelor, s-a constatat faptul că 28 de persoane prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară - greaţă, vărsături şi crampe abdominale, fiind conştiente şi cooperante. După evaluarea medicală şi acordarea primului ajutor medical, au fost transportate la spital 18 persoane - 16 copii şi 2 adulţi.
Planul Roşu a fost activat la ora 23:45 şi dezactivat la ora 01:30.
Grupurile de turişti erau din Timişoara şi Bucureşti.
Editor : C.S.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.