Presa canadiană despre Roșia Montană: Compania Gabriel Resources va fi vinovată pentru un eventual eșec

Data publicării:
rosia montana mediafax-10

Cazul Gabriel Resources a devenit unul emblematic pentru industria exploatării de minereuri aurifere din întreaga lume, scriu jurnaliştii de la The Globe and Mail. Potrivit articolului, compania şi-a dorit prea mult, pentru prea puţin, într-un timp prea scurt.

„Păcatul companiei Gabriel Resources a fost abordarea gigantică, ce a transformat-o în ochii românilor într-un miner imperial şi nepăsător. Greşeala companiei a fost aceea de a nu da înapoi şi a nu regândi proiectul minier la o scară mai mică, una care să pună în valoare o creştere lentă, constantă, care să creeze locuri de muncă”, scrie ziarul.

Proiectul companiei prevedea distrugerea a doi munţi, relocarea a peste două mii de locuitori şi construirea unui uriaş lac de decantare. Gabriel Resources a cheltuit până acum peste 400 de milioane de euro, fără ca măcar să înceapă exploatarea.

„Ar fi trebuit să înceapă cu o operaţiune de mică amploare şi să construiască pe această bază, pe măsură ce câştigau încrederea localnicilor”, a declarat pentru cotidian Stephen Roman, un magnat al industriei miniere din Canada. Concluzia articolului este tranşantă: „Există o şansă destul de mare ca regiunea să rămână aşa cum este acum: un peisaj frumos dintr-o carte poştală cu văi şi munţi, punctat de oraşe vechi şi de clopotniţele bisericilor ortodoxe. Dacă se va întâmpla acest lucru, Gabriel Resources poate da vina tot atât de mult pe sine, pe cât o poate arunca şi asupra nestatorniciei politicii româneşti”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri