Promisiune: Conducta de gaz de sub Dunăre va fi gata peste două luni

Data publicării:
conducta gaz
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

După ce timp de trei ani nu s-a întâmplat nimic la proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, cerut de Comisia Europeană, acum se lucrează şi noaptea pentru a deschide robinetul cu gaz cât mai repede. Acesta va putea transporta 1,5 miliarde de metri cubi anual şi va face parte din conducta care va putea duce gazul din Grecia sau Marea Neagră până în Austria.

Ion Tătaru, director dezvoltare Transgaz: „Chiar în momentul de faţă s-a introdus o nouă prăjină de foraj. S-a înfiletat şi începe procedura”.

Karl Leidenfrost, manager de proiect gazoduct: „După ce vom termina forajul, vom trage conducta de pe malul românesc pe cel bulgăresc. Estimăm pentru asta 60-70 de zile pentru că avem ceva probleme geologice pe malul din Bulgaria”.

Pentru că în Bulgaria solul este calcaros, gazoductul va fi tras printr-o galerie betonată. Pe sub Dunăre vor fi, de fapt, două conducte, fiecare având 2.100 de metri. Una va fi de rezervă pentru a asigura curgerea gazului dacă cealaltă va fi în reparaţii sau va avea alte probleme.

Gazoductul care va transporta gaze între România şi Bulgaria are 20 de kilometri. 4 kilometri de conductă vor trece pe sub Dunăre.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: „Dacă cineva crede că România nu este un susţinător al creşterii securităţii regionale se înşeală. Acest lucru este fizic verificabil pe teren”.

Ministrul energiei spune că în acest moment Comisia Europeană nu mai poate certa România că nu a construit interconectări cu ţările vecine. Pe de altă parte însă, prin conducta Arad-Szeged care ne leagă de Ungaria nu putem exporta metan, ci doar importa. În plus, gazoductul Iaşi-Ungheni prin care putem alimenta Republica Moldova este nefuncţional, deoarece nu a fost construită conducta până la Chişinău. Nici cel cu Bulgaria nu se va încheia odată cu construirea conductei: urmează staţiile de comprimare, iar cel mai probabil prima moleculă de gaz va trece pe sub Dunăre spre finalul anului viitor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri