ROMÂNIA, COD VERDE! Harta online a pădurilor tăiate

Data publicării:
paduri

Statul român nu a reuşit să afle dacă sunt cifrele exacte. Soluţia a venit de la o organizaţie nonguvernamentală, care a realizat singura hartă online prin intermediul căreia vedem pădurile, tăiate şi proaspăt plantate.

Cea mai simplă metodă care panoramează pădurile din România vine prin satelit şi se numeşte „Harta Tăierilor de Păduri". E un proiect unic în lume şi poartă semnătură românească. Ideea s-a născut în 2011, din iniţiativa unui ONG care a vrut să afle, dincolo de refuzurile statului român, care e situaţia reală a pădurilor din România.

„Merita construită o astfel de inițiativă, mai ales că nu există nicio platformă accesibilă publicului cu care să poți monitoriza ce se taie din pădure, pe ce tip de lucrare, cine taie, unde le duce. Din 2011, de când am început acestă inițiativă, implicit și harta tăierilor de padure, ni s-a spus că există un sistem, sistem de urmărire a masei lemnoase, dar că el nu poate fi dat publicului, din diferite probleme de confidențialitate a informațiilor economice”, a explicat Liana Buzea, preşedintele Asociaţiei Plantăm Fapte Bune în România.

Toţi cei care au o conexiune la internet pot raporta tăierile de păduri pe care le consideră suspecte.

Aplicaţia este gratuită şi foarte uşor de folosit. E nevoie doar de o adresă de e-mail.

Am parcurs paşii, acum tot ce trebuie să facem e să apăsăm butonul „raportează”. Alegem judeţul şi explorăm harta Google. Am ales şi zona. Acum suntem siguri că semnalele noastre au ajuns unde trebuia, dar mai ales că ele vor fi verificate.

1.287 de furturi au fost semnalate până acum prin intermediul hărţii. Fiecare raportare apare ulterior în aplicaţie sub semnul unui gater. Sunt judeţe întregi în care harta e plină mai degrabă de astfel de pictograme, decât de arbori verzi.

Întrebat ce părere are, statul român trece prin mai multe stări. Prima oară apreciază iniţiativa voluntarilor, apoi o sprijină şi apoi recunoaşte că situaţia văzută din birou nu are nicio legătură cu pădurea reală a României.

„Acţiunile acestea, în parteneriat cu asociaţiile nonguvernamentale, cu oameni de bună intenţie, cu instituţiile care vor să pună ordine în pădure... sunt foarte bune. Am constatat că informaţiile pe care le avem în minister nu sunt în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în teritoriu. Spre exemplu, am fost în Argeş, unde informaţiile pe care le aveam erau că pe aici, pe colo s-a tăiat pădurea. Când m-am dus şi am verificatîn teritoriu, au fost tăiate 100 de hectare de pădure”, a declarat Lucia Varga - ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

România mai are astăzi doar 26% din suprafaţă teren împădurit. Asta înseamnă puţin peste 6 milioane de hectare de pădure.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri