România se topește la 40 de grade. Codul galben a fost prelungit

Data publicării:
canicula -Mediafax Foto-Silviu Matei-6

Actualizare 12.39. Avertizarea de cod galben de caniculă și disconfort termic a fost prelungită până sâmbătă, pentru 15 județe din vestul țării.

Foto: meteoromania.ro

Sâmbătă, 10 august, valul de căldură va persista, astfel încât vremea se va menţine călduroasă în toată ţara. Va fi caniculă în vestul şi, local, în sudul şi centrul ţării, unde temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi uşor pragul critic de 80 de unitaţi, avertizează meteorologii.

Pe de altă parte, în noaptea de sâmbătă spre duminică şi pe parcursul zilei de duminică instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în vestul, centrul şi nordul ţării, unde vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, căderi de grindină.

Șase judeţe sunt încă sub cod portocaliu, în timp ce alte 17 sunt colorate în galben.

În tot vestul ţării se aşteaptă ca astăzi să se înregistreze un vârf de căldură. În Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi temperaturile vor ajunge până la 40 de grade la umbră, dar căldura se va resimţi mai puternic la nivelul corpului uman, din cauza umezelii.

Pe lângă vestul ţării care se pârjoleşte sub razele fierbinţi ale soarelui, alte 17 judeţe din Transilvania, Oltenia şi Maramureş sunt astăzi sub incidenţa codului galben de caniculă. În mijlocul ţării, oamenii vor fi nevoiţi să suporte teperaturi de 36-37 de grade Celsius. Nici la noapte nu se răcoreşte prea mult, mercurul din temometre va coborâ doar până la 25 de grade. Cele două coduri de caniculă emise de meteorologi expiră la miezul nopţii.

Va fi cald şi la mare. Mercurul termometrelor va urca până la 31 de grade, în timp ce în apa mării vor fi 26. Atenţie însă! Nu exageraţi cu bronzul, orele petrecute pe plajă vă pot trimite direct la spital, mai ales dacă nu consumaţi destule lichide sau nu vă dați cu creme pentru protecţie solară. 

În această perioadă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Se recomandă evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina sau de zahăr.

În Constanţa au fost amenajate 42 de corturi anticaniculă, unde cetățenii pot bea apă și chiar se pot odihni câteva momente. Programul de funcționare este zilnic, între 08.30 dimineața și 20.30 seara.

Ieri, la ora 12.00 termometrele aratau deja 36 de grade Celsius la Lugoj. Unui tânăr i s-a făcut rău pe stradă. Sleit de puteri, a reuşit să se refugieze la o terasă, iar martorii au chemat imediat ambulanţa. Şi-a revenit cu perfuzii, la spital.

La Arad, zăpuşeala s-a facut simtiţă încă de dimineaţă. Străzile au fost stropite continuu, dar aerul a rămas irespirabil. Puţin după prânz, localnicii care ieşeau din casă simţeau că intră într-un cuptor încins. A fost un chin pentru oricine a fost nevoit să iasă în stradă.

Localncii din vest au căutat orice soluţie ca să se răcorească. În parcuri, lângă fântânile arteziene, în corturile anticaniculă sau la ştrand.

Pericolul este ascuns însă şi acolo unde cei mai mulţi cred că sunt la adăpost de caniculă. La ştrand, o baie prelungită poate să vă distrugă ziua, dacă pierdeţi noţiunea timpului. „Zilnic sunt 2-3 care nu ascultă și nu vor să înțeleagă faptul că nu au voie să stea în apă mai mult de 30 de minute. Vin leșinați, îi aduce pe brațe bodyguardul”, a explicat o asistentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...