Românii care trăiesc pe bani de la Bruxelles

Data publicării:
romani

  

Mara Rusu are 28 de ani şi lucrează ca funcţionar la Comisia Europeană din 2013. Spune că nu ar da niciodată birocraţia de la Bruxelles pe cea din instituţiile de la Bucureşti.

E mult mai bine organizat decât la joburile din România. Cu salariul de aici poţi să-ţi acoperi chiria, traiul de zi cu zi şi să pui un pic deoparte”, spune Mara.

În birourile Comisiei Europene sunt aprobate finanţările pentru proiectele Uniunii. Spre exempu, 42 de români care vor să îşi deschidă o firmă pot primi ajutor de la Bruxelles. După ce învaţă cum să îşi facă o afacere, încasează 25.000 de euro, cu condiţia să angajeze minimum doi oameni.

Alexandra şi Ştefan vor să îşi facă din aceşti bani ateliere de croitorie şi mobilă.

M-am instruit şi eu, pun mâna şi eu la lucru. O echipă de patru-cinci oameni e suficient”, spune Alexandra Stroe.

Se construiesc blocuri, toată lumea are nevoie de o masă, de o comodă”, spune, la rândul său, Ştefan Ghiuţă.

Chiar dacă, după un timp, prima lor afacere se va închide, vor avea curajul să o deschidă şi pe a doua şi pe a noua, astfel încât să fie întreprinzători în serie”, afirmă Cristina Mănescu, manager de proiect.

De la Parlamentul European, acolo unde lucrează peste 300 de români, europarlamentarul Siegfried Mureşan vrea să oblige agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă să publice pentru români joburi şi din alte ţări europene.

Dacă un angajator are o ofertă bună de loc de muncă şi o duce la un funcţionar de la AJOFM, acesta, de prea multe ori, o va transmite mai departe nu în mod transparent tuturor şomerilor, ci doar preferenţial unora”, spune eurodeputatul Siegfried Mureşan.

România are aproape 700.000 de şomeri. Cea mai mare rată a şomajului din UE este în Grecia, iar cea mai scăzută, în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri