Scandalul cărnii de cal. Ce a aflat Digi24 de la oficiali și fermieri francezi

Data publicării:
03032013 20carne 20fr 2021-52578

Mari consumatori de carne de vită, de la friptură cu condimente din Provence până la semipreparate, francezii au fost cei mai virulenţi după izbucnirea scandalului cărnii de cal.

Testele pe produsele distribuitorilor din magazine au început în întreaga Europă și se verifică dacă produsele din carne de vită conțin ceea ce scrie pe etichetă. În continuare, jurnaliștii francezi dedică pagini ample acestui scandal și sunt extrem de ironici, arată cum o rață trece prin mai multe lanțuri de producție se transformă în vacă și apoi în porc, când ajunge în altă țară.

Carnea trece prin atât de multe etape până ajunge în semipreparate, încât este extrem de greu să vezi unde a fost schimbată eticheta. Primul semn de întrebare apare atunci când preţul pentru care este vândut un produs este unul prea mic, spun specialiștii.

„Dacă un hamburger costă 1 euro, poate acest preţ mic demonstrează că tocmai calitatea şi modul în care este produs acesta nu corespund aşteptărilor consumatorilor”, a explicat Roger Waite, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

„Întotdeauna este vorba de cum poţi face mai mulţi bani, dacă pui cal într-un preparat, preţul scade”, a subliniat Mark Avenel, proprietarul unei ferme ecologice.

Aşa că numărul clienţilor în măcelării s-a dublat, iar mulţi francezi au renunţat la semipreparate. Efectul, preţul cărnii de vită a crescut cu circa 10 procente. Avantajaţi sunt şi producătorii ecologici, pentru că mulţi consumatorii sunt mai atenţi la ce cumpără acum, chiar dacă preţul plătit este mai mare.

„Când este vorba despre probleme precum carnea de cal, acest lucru înseamnă mai mulţi clienţi pentru ferma mea ecologică de vaci”, a spus Avenel.

În acelaşi timp, francezii recunosc că acest scandal a luat o amploare mult prea mare. „Consumatorii îşi vor recăpăta încrederea în produsele alimentare pe care le consumă, însă va mai dura câteva luni”, a declarat Rene Laporte, consultant pe agricultură.

Este vorba, spun autorităţile europene, despre o fraudă masivă care a depăşit graniţele Uniunii Europene şi care este investigată acum de Oficiul de Poliție al Uniunii Europene, Europol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri