Scandalul cărnii de cal. Etichetarea din România a fost corectă, trei arestări în Marea Britanie

Data publicării:
15022013 20scandal 20carne 20cal-49758

Între timp, în Marea Britanie, trei persoane suspectate de fraudă au fost arestate. În plus, în şase carcase provenite de la cai sacrificaţi pe teritoriul britanic a fost depistat un calmant care este nociv pentru sănătatea oamenilor.

Autorităţile de la Paris au recunoscut că etichetarea cărnii din România a fost corectă.

Nu deţinem date care ne-ar permite să punem la îndoială ceea ce spun autorităţile române. Este o afirmaţie pe care o luăm în serios. Abatoarele din România au vândut carne de cal certificată, cu ştampilă românească”, a declarat Benoît Hamon, ministrul francez pentru Protecţia Consumatorului.

Principalul vinovat a fost depistat în Franţa. Este vorba de firma Spanghero, care a falsificat etichetele cu bună ştiinţă.

„Dacă această carne prezenta codul BF România, prezenţa unui cod vamal concomitent pe factură şi pe scrisoarea de trăsură atesta faptul că nu era vorba de carne de vită, ci de carne de cal. În momentul în care carnea soseşte la Spanghero, soseşte cu o menţiune BF România, dar pe factură şi pe scrisoarea de trăsură figurează un cod vamal utilizat pentru carnea de cal”, a mai spus ministrul francez pentru Protecţia Consumatorului.

Citiți și:

DANEMARCA. Carne de cal, depistată în pizza

România exportă legal carne de cal. În 2011 exporturile au depășit 13 milioane euro

Două fabrici din Marea Britanie au furnizat carne de cal etichetată drept vită. Oficial: Toate abatoarele vor fi controlate

Scandalul cărnii de cal. Țările UE, solicitate să testeze carnea de vită procesată

Ziarele din Hexagon vorbesc de un scandal sută la sută francez. Lasagna de cal: reţeta unui sabotaj, titrează cotidianul Liberation, care subliniază că primele rezultate ale anchetei sanitare implică Spanghero, angrosistul de carne francez.

Sub titlul O zi într-un abator românesc”, LeFigaro publică un reportaj ilustrat despre cum se lucrează în industria cărnii din România. Iar Le Monde scrie la rândul său că guvernul de la Paris acuză Spanghero, unul dintre furnizorii cărnii de cal ştampilate carne de vită.

În total, în acest scandal, este vorba despre 750 de tone de carne de cal etichetată incorect, cantitate care a fost folosita pentru pregătirea a 4.5 milioane de porţii de mâncare, comercializate în ultimele luni în 13 ţări europene. Cel mai recent, în Germania, unde a fost depistată lasagna cu carne de cal în două supermarketuri Real şi Endeka.

În Marea Britanie, unde, de altfel a şi început scandalul, în urmă cu două săptămâni, au fost arestate trei persoane. Este vorba de patronul unei fabrici de procesare şi unul dintre angajaţii acestuia, precum şi de reprezentantul unui abator.

Pe de altă parte, autorităţile de la Londra au avertizat că este foarte posibil ca în magazine să fi ajuns produse din carne de cal conţinând fenilbutazonă, medicament pentru tratarea durerii la cai. Substanţa a fost depistată în şase carcase de cai exportate în Franţa. Cu toate acestea, oficialii britanici au dat asigurări că riscul pentru sănătatea umană foarte scăzut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri